Russland truer med sanksjoner mot norsk fisk

Arkhangelsk var en av tre russiske trålere som i mars 2009 ble oppbrakt av kystvaktskipet 'KV Svalbard» i norsk økonomisk sone sør for Bjørnøya. Alle fartøyene var mistenkt for å ha fisket i et felt som er stengt for fiske med trål og snurrevad. Foto: Kystvakten / SCANPIX.
Arkhangelsk var en av tre russiske trålere som i mars 2009 ble oppbrakt av kystvaktskipet 'KV Svalbard» i norsk økonomisk sone sør for Bjørnøya. Alle fartøyene var mistenkt for å ha fisket i et felt som er stengt for fiske med trål og snurrevad. Foto: Kystvakten / SCANPIX.

Kraftig russisk reaksjon etter at den norske kystvakten arresterte russisk tråler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Russland vil ikke stå rolig og se på at den norske kystvakten arresterer våre trålere i farvannet rundt Svalbard, sier Andrei Krainy, leder av byrået som står for russisk fiskeristatistikk.

Det sterke utsagnet kommer i et intervju med avisen Kosomolskaya Pravda etter at den russiske tråleren Sapphire II ble oppbragt av KV «Nordkapp» utenfor Svalbard 28. september i år.

Kystvaktens egne bilder viser tydelig at russertråleren dumpet store mengder fisk i havet. For dette ble «Sapphire II» tauet inn til havna i Tromsø og idømt en bot på 450.000 kroner.

Trålersaken har resultert i protester fra russiske myndigheter.

Økonomiske sanksjoner

Ifølge Kosomolskaya Pravda snakkes det på russisk hold om eventuelle økonomiske sanksjoner mot norsk fiskeeksport til Russland.

– Vi har rikelig med muligheter til å gjenopprette rettferdigheten, sier Aleksandr Saveliev i den føderale fiskeriorganisasjonen og peker på at Russland i dag er et av de største markedene for norsk fisk.

I fjor importerte Russland norsk fisk for rundt fem milliarder kroner, skriver nettstedet Barents Observer.

Importforbud

Dersom det skulle bli sanksjoner mot norsk sjømat, er det ikke første gang Russland bruker import av utenlandsk mat som et politisk redskap i konflikt med naboland, skriver Barents Observer.

I 2006 innførte Russland økonomisk embargo med importforbud for Georgias to viktigste eksportprodukter, vin og Borjomi mineralvann.

Les også: Russisk protest mot arrest av tråler ved Svalbard

Ifølge Andrei Krainy ble de forsikret om at deleavtalen i Barentshavet som ble oppnådd mellom Russland og Norge i april 2010, ikke skulle forverre situasjonen for russiske fiskere.

– Likevel ser vi en økning i russiske trålere i den såkalte vernesonen rundt Svalbard, som Norge har innført på egen hånd uten noen anerkjennelse fra Russland.

Krever bevæpning av trålerne

Arrestasjonen av tråleren Saphir II for to uker siden har vakt skarpe reaksjoner på russisk hold. Det russiske utenriksdepartementet karakteriserer arrestasjonen som «uakseptabel og provoserende».

Norges ambassade i Moskva mottok en formell protest fra russiske myndigheter kort tid etter arrestasjonen.

Den populistiske parlamentspolitikeren Vladimir Zhirinovsky har gått så langt som å kreve at russiske trålere bevæpnes for å forsvare seg mot norske «pirater», melder nettstedet Barents Observer.

Les også: Russisk tråler mistenkt for dumping

Russerne har reagert på det de mener er forskjellsbehandling av russiske fiskere. I protestnoten kaller russerne Svalbardsonen for den «såkalte fiskevernsonen rundt Svalbard».

Ifølge avisen iTromsø ble det spesielt reagert på at Kystvakten fratok båtens kaptein mulighet til å benytte sambandsutstyr, samt forhindret ham i å ta kontakt med det russiske fiskerioppsynet.

KV-sjef Jørgensen mener imidlertid at situasjonen vanskelig kunne ha vært håndtert annerledes.

– Sambandet ble benyttet til å sende ut falske nødmeldinger og påkalle andre fartøyers oppmerksomhet, sier han til iTromsø.

Ifølge tall publisert i avisen Kosomolskaya Pravda skal russiske fiskere ha tapt over 37 millioner kroner etter å ha blitt oppbrakt av den norske kystvakten siden 2008.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy