Slik takler du høsten

KOM DEG UT: - Unngå å bli sittende inne i mørket og kulden, for da blir du lett apatisk og tiltaksløs, oppfordrer personlig trener Beate Torset. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
KOM DEG UT: - Unngå å bli sittende inne i mørket og kulden, for da blir du lett apatisk og tiltaksløs, oppfordrer personlig trener Beate Torset. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Fire eksperter gir råd om hvordan du kan bytte høstdepresjon mot mer energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gode tips:

- Godta at alle er litt «utafor» i mørketiden. Som regel er det et overgangsfenomen, til kroppen finner et nytt balansepunkt. Det vil gå over.

- Oppretthold balanse. Lytt til kroppens signaler og behov. Spis regelmessig sunn og næringsrik mat selv om du aller mest føler for å trøstespise og proppe i deg snop.

- Ta deg en joggetur slik at du får frisk luft og beveget deg. Noen tilfører ekstra lys i form av solarium eller dedikerte UVlamper, og føler seg bedre av dette.

- Motvirk den psykologiske effekten ved å tenke positivt og øke antall fornøyelige aktiviteter. I stedet for å trekke deg tilbake og inn i ditt mentale hi, skal du søke utover og finne på noe morsomt eller meningsfylt.

Kilde: Stig Atle Grimsrud, redaktør av DineVibber.no

Ekspertene:

Dr. Åge Norman Hansen, spesialist i allmennmedisin og idrettsmedisiner ved Harbitzalleen legesenter på Skøyen i Oslo.

Beate Torset, personlig trener og instruktør hos SATS.

Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog.

Helge Slotten, psykolog som tidligere har forsket på søvn og vinterdepresjoner, og har doktorgrad i melatonin, et hormon som virker inn på døgnrytmen hos mennesker.

Etter hvert som dagene blir kortere og mørkere, blir mange litt daffe og nedstemte. Men det er mye vi kan gjøre for å holde energinivået og livsgnisten på topp.

Her er ekspertenes beste råd for hvordan vi får mer energi og en bedre tilværelse på denne årstiden.

Legens råd: Finn ut hva som er galt

- Dersom du blir nedstemt og energiløs når mørketiden kommer, bør du finne ut hva dette skyldes. For det er ikke på grunn av mørket eller kulden, fastslår dr. Åge Norman Hansen.

Kulde og mangel på sollys kan ha en negativ effekt på oss, som at vi får mindre D-vitaminer og at allerede slitsomme depresjonsplager forverres.

- Men slike kroppslige og psykiske prosesser skjer veldig sakte - over mange måneder uten sol. Det gjør oss ikke akutt nedstemte og daffe. Dersom det føles som en rullgardin går ned med en gang høsten og vinteren er her, så har det helt andre årsaker som det er viktig å finne ut av, mener dr. Åge Norman Hansen, spesialist i allmennmedisin og idrettsmedisiner ved Harbitzalleen legesenter på Skøyen i Oslo.

Forsterkende faktor

Hansen mener folk som plages av mørketiden også ofte er misfornøyde med mange andre ting i livene sine, som selvbildet, arbeidet, økonomien, familieforhold, partneren og/eller vennene.

Mørketiden er kun en forsterkende faktor for dem, tror han.

- De leter ofte etter noe å skylde på. Når mørketiden kommer legger de skylden for nedstemtheten på den, i stedet for å finne ut hva som er den egentlige årsaken til at de ikke har det bra - og deretter gjøre noe med det, sier Hansen.

Har man det generelt bra ellers i livet, er det ingen grunn til å oppleve denne årstiden som negativ. Man må heller lære seg å flytte fokuset til alt det positive med denne årstiden, mener doktoren.

OMFAVN HØSTEN: - Har man det generelt bra ellers i livet, er det ingen grunn til å oppleve denne årstiden som negativ, sier lege. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no OMFAVN HØSTEN: - Har man det generelt bra ellers i livet, er det ingen grunn til å oppleve denne årstiden som negativ, sier lege. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Lysterapi kan være en løsning

Dr. Åge Norman Hansen er positiv til lysterapi for dem som sliter med depresjoner.

- En del mennesker kan ha utbytte av lysterapi, men det er ikke en behandling friske mennesker trenger. Lysterapi er en akseptert antidepressiv behandling, sier han.

Legen advarer mot ukritisk lysbehandling på egen hånd, selv om lampene eller lysboksene selges fritt og relativt rimelig.

- Det er ikke bare å kjøpe en lyslampe og sette seg ned foran lampen, uten kvalifisert veiledning. Dette bør utføres i samarbeid med en lege eller lysbehandler. Lampene skal kun brukes i visse doser og til visse tider på døgnet, avhengig av lidelsen, sier Hansen.

Personlig treners råd: Litt aktivitet hver dag

- Den beste medisinen mot nedstemthet å sørge for litt aktivitet hver dag. Trening gir deg masse energi når du har gjort det noen ganger, oppmuntrer personlig trener og instruktør hos SATS, Beate Torset.

Torset mener trening er viktig året rundt, og at det har god effekt på lette depresjoner. Hun råder oss til å forberede oss godt til når vinteren virkelig setter inn, ved å være aktive.

- Du trenger ikke å trene så hardt og lenge. Litt aktivitet hver dag er best. Helst 30 minutter hver dag. Kjenne at du blir god og varm. Litt aktivitet er bedre enn ingenting. Dersom du er helt utrent bør du begynne forsiktig, gjerne med rolige spaserturer og øke intensiteten etter hvert som du kommer i bedre form. Gjør noe du synes er hyggelig - noe du kan glede deg til – slik at ikke treningen oppleves som stress, råder Torset.

Ta en tur i lunsjen

Mange av oss som er i full jobb opplever knapt dagslyset etter hvert som kulden og mørket senker seg over landet. Det er mørkt når vi skal til arbeidet og det er mørkt når vi reiser hjem.

- Da er det supert hvis du har mulighet til å ta deg en rask spasertur ute i lunsjen, og heller spise lunsjen på kontoret. Da får du både frisk luft og dagslys. Ta gjerne med deg en god kollega. Helgen bør du også bruke til å komme deg ut i naturen og gjøre noe hyggelig, oppfordrer Torset.

På kveldene bør du forsøke å gjøre noe aktivt, og ekspertene har mange råd til hvordan du skal komme i gang.

- Orker du ikke å oppholde deg utendørs, finnes det mange spennende og ulike former for gruppetrening i de fleste av landets treningssentre. Unngå å bli sittende inne i mørket og kulden, for da blir du lett apatisk og tiltaksløs. Når du trener, aktiveres mange hormoner, som gir deg en oppkvikkende opplevelse, etterfulgt av en opplevelse av deilig avspenning.

Ernæringsfysiologens råd: Unngå raske karbohydrater

DAGSLYS: Fokuser på hva du kan gjøre for å trives utendørs, foreslår psykologen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no DAGSLYS: Fokuser på hva du kan gjøre for å trives utendørs, foreslår psykologen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

- Ved å redusere inntaket av mat som inneholder raske karbohydrater, spise ofte og ikke store porsjoner, får du mer overskudd og unngår å bli så trett, råder ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Borchsenius mener det det beste tiltaket mot nedstemtheten og daffheten som mange føler når mørketiden kommer, er å forsøke å komme inn i gode vaner med regelmessige måltider, et kosthold med mye fiber, lite raske karbohydrater som sukker, brød, bakervarer, pasta, ris og poteter, og nok vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre næringsstoffer.

Unngå søtsaker

Mange synes det er vanskelig å motstå søtsuget. Ernæringsfysiologen råder oss til å motstå fristelsen til å rigge oss til på sofaen med sjokolade, potetgull, cola og andre søte fristelser. Trøsten og oppstemthetsfølelsen dette gir, varer nemlig ikke lenge.

- På kort sikt kan vi få en følelse av energi og oppstemthet når vi spiser søt mat eller drikker søte drikker. Dette er fordi blodsukkeret stiger, noe som gir en følelse av velbehag. Men følelsen er kortvarig, og blodsukkeret faller like raskt igjen, slik at det faktisk blir lavere enn hva det var i utgangspunktet. Dette etterlater oss slappe og uopplagte. Derfor er det mye bedre å satse på mat som gir varig energi og varig metthet, sier Borchsenius.

I tillegg til å kose oss med god, sunn mat til hverdags, anbefaler Borchsenius litt vin, mørk sjokolade og annen kosemat innimellom.

Psykologens råd: Kom deg utendørs, og få nok søvn

- Det verste du kan gjøre i mørketiden er å bli sittende stille inne i dunkel belysning. Kom deg ut og finn på noe gøy. Da får du en lysere og bedre tilværelse, mener psykolog Helge Slotten.

Han anbefaler at du skal fokusere på hva du kan gjøre for å trives utendørs. Invester i et par gode joggesko fremfor flatskjerm, er psykologens råd.

- Gå til og fra jobben, hvis du har mulighet til det. Kombinasjonen dagslys og aktivitet er viktig for stemningsleiet vårt. Hard trening er ikke nødvendig, sier han.

Oppretthold søvnrutinene

Søvnmønsteret vårt blir forstyrret om vinteren på grunn av det stadige mørket. Mange av oss føler at vi trenger mer søvn om vinteren enn om sommeren, men mer uthvilte føler vi oss nødvendigvis ikke av den grunn.

- Jeg tviler på at mer søvn er et reelt behov. Det er trolig heller et resultat av mindre aktivitet og for lite lys, mener Slotten.

Siden søvn er den viktigste restitusjonsfaktoren vi har, er det viktig å sørge for nok søvn.

Legg deg og stå opp til noenlunde faste tider. Uansett om du føler deg slappere og trettere enn på sommeren, så bør du prøve å holde seg til det samme søvnmønsteret.

- Det er svært vanlig å føle seg litt trett om vinteren når man kommer hjem fra jobben. Det er mørkt og kaldt ute, og det er fristende å tenne masse stearinlys og pakke seg inn i et pledd på sofaen, gjerne med noe søtt å spise. Men dette gjør deg bare enda daffere og gjerne litt nedstemt, informerer Slotten, som også fraråder oss å unngå å hive innpå med for mye søtsaker.

Les også:

Se om du stresser for mye

Alt om lavkarbo-kosthold

Fem enkle råd til deg som vil begynne å løpe

Spis deg opplagt

Saken ble opprinnelig skrevet for Din Kropp og publisert på klikk.no.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge
Siste nytt
21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge
Populært