Sri Lanka løslater hundrevis av tamiler

GJENFORENT: Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ( i midten) gjenforener en tamilsk mor med sin sønn, som tidligere var medlem av Tamiltigrene. Foto: AFP
GJENFORENT: Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ( i midten) gjenforener en tamilsk mor med sin sønn, som tidligere var medlem av Tamiltigrene. Foto: AFP

Sri Lanka har løslatt 1800 tamiler som har sittet i såkalte rehabiliteringsleire siden mai 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geriljagruppa Tamiltigrene ble for to og et halvt år siden knust i en svært blodig regjeringsoffensiv nord og øst på Sri Lanka. Gruppas ledere ble drept sammen med hundretusener av sivile, og overlevende ble plassert i interneringsleire.

Nå sier landets regjering at løslatelsene er et ledd i å skape forsoning mellom landets ulike etniske grupper etter et kvart århundre med krig.

Tamilene som nå er løslatt, skal ha fått språk- og yrkesopplæring mens de satt fanget.

En rekke land er imidlertid kritiske til det Sri Lankas regjering kaller en forsoningsprosess. De mener verdenssamfunnet bør etterforske krigsforbrytelser som ble begått under krigen og at Sri Lanka må sørge for å forhandle fram politiske avtaler med den tamilske befolkningen.

Krigsforbrytelser

FN har i en rapport fastslått at det ble begått krigsforbrytelser både av regjeringsstyrkene og Tamiltigrene under den siste fasen av krigen, men president Mahinda Rajapakse har avvist behovet for en uavhengig, internasjonal etterforskning.

Les også: Forbyr tamilsk nasjonalsang

Flere vestlige land presser på for en slik etterforskning, blant annet Canada, som har den største tamilske befolkningen utenom Sri Lanka.

Torsdag rettet den canadiske regjeringen for første gang kritikk mot Sri Lanka og landets brudd på menneskerettighetene. Dette kan føre til en konfrontasjon når de 54 medlemslandene i Samveldet, blant annet Sri Lanka og Canada, møtes til toppmøte i Australia neste måned.

Boikott?

Canada har også truet med å boikotte det neste toppmøtet i Samveldet, som Sri Lanka er vertskap for i 2013.

Les også: Norsk organisasjon kastes ut av Sri Lanka

Sri Lankas regjering fremholder imidlertid at den ved hjelp av land som Kina og Russland vil stå imot alle forsøk på å vedta resolusjoner mot Sri Lanka i FNs sikkerhetsråd.

Ifølge diplomater er presset mot Sri Lanka først og fremst et forsøk på å tvinge Rajapakses regjering til å inngå et levelig politisk kompromiss med tamilene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy