Kanariøy presses opp på midten

El Hierro blir mer og mer konkav. Foto: NASA
El Hierro blir mer og mer konkav. Foto: NASA

Trykket fra magmabevegelsene under El Hierro har løftet øya 3,5 centimeter opp på midten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(CANARIAJOURNALEN): El Hierro har med andre ord blitt mer konkav den siste tiden, skriver canarias7.es.

Ifølge data som ble frigitt fra det nasjonale geografiske instituttet i Spania (IGN) 30. september, har øya løftet seg 35 millimeter siden midten av juli i år. De siste dagene alene har den buet seg ti millimeter opp.

Årsaken er ifølge IGN at et område øst på El Hierro beveger seg mot nordøst, og området lengst vest beveger seg mot nordvest.

Les også: Vulkan-frykt på Kanariøy

36 skjelv har kunnet kjennes

Trykket fra magmaen har også ført til over 8.800 jordskjelv siden midten av juli, men bare 36 av disse har befolkningen på øya kunnet kjenne på kroppen (per klokken 12, 30. september).

Det kraftigste skjelvet hittil har gitt et utslag på 3,8 på Richters skala og kom i går, 29. september. Intensiteten, det vil si hvor kraftig skjelvet føles på overflaten, var fire på en skala som går til ti. Totalt var det 148 jordskjelv i går, og åtte av disse kunne merkes av befolkningen.

Les også: Frykter kjempeutbrudd

I dag, frem til klokken 13 lokal tid, har det vært fire skjelv som har gitt utslag på tre eller mer på Richters skala. Jordskjelv på under tre merkes svært sjelden på kroppen.

Beveger seg utover

Varsellampen for vulkanrisiko holdes fortsatt på mellomnivået gult, slik det har vært siden 23. september. Episentrene for rystelsene har beveget seg litt utover i havet sør for øya de siste dagene, slik at et eventuelt utbrudd kan komme til å skje under vann.

Rystelsene starter på rundt 12 kilometers dyp, noe som ikke har endret seg de siste dagene. Hvis episentrene beveger seg oppover, er det en indikasjon på at et utbrudd kan være på gang.

Les også:

Vulkanprofessor: Faren for utbrudd er høy

Ingen vulkantiltak ennå

Redningsteam reiser til El Hierro i dag

Evakuering gjennomført

Jordskjelvene øker i kraft og hyppighet

Vulkanutbrudd gunstig for turismen

13 nye jordskjelv i natt

Vulkanutbrudd 10-15 prosent sannsynlig

Dykkernes lille paradis


Les flere nyheter fra Canariajournalen her


Les flere nyheter her

Personvernpolicy