Breiviks rettspsykiater er habil

Torgeir Husby er en av Norges mest erfarne rettssakkyndige psykiatere og samtidig overlege på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Scanpix
Torgeir Husby er en av Norges mest erfarne rettssakkyndige psykiatere og samtidig overlege på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Scanpix

Oslo tingrett har konkludert med at rettspsykiater Torgeir Husby ikke er inhabil i sitt arbeid med å vurdere Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til at det kom påstander om at Husby kunne være inhabil er at han også har vært faglig ansvarlig for dem som behandler moren hans. Torgeir Husby er en av Norges mest erfarne rettssakkyndige psykiatere og samtidig overlege på Diakonhjemmet i Oslo. Breiviks mor har fått behandling på sykehuset etter terrorangrepet 22. juli.

Først etter å ha gjennomført elleve møter med den terrorsiktede massemorderen fant rettspsykiateren det riktig å orientere tingretten om forholdet. Flere av bistandsadvokatene har hatt innsigelser.

– Husby har ikke hatt et lege–pasientforhold til siktedes mor. Det er derfor ikke etablert en relasjon mellom dem som kan ha betydning for hans arbeide som sakkyndig. Det forhold som kan tilsi at Husby er inhabil, er at han i kraft av sin stilling som avdelingsoverlege og administrativ sjef på den avdeling siktedes mor er innlagt, har hatt tilgang til opplysninger som kan påvirke han i arbeidet som sakkyndig, skriver retten i drøftelsen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy