- Var farligere enn bin Laden

Anwar al-Awlaki er født i USA men knyttes til al-Qaida i Jemen, hvor myndighetene nå hevder at han er drept. Foto: REUTERS/SCANPIX
Anwar al-Awlaki er født i USA men knyttes til al-Qaida i Jemen, hvor myndighetene nå hevder at han er drept. Foto: REUTERS/SCANPIX

Den amerikanskfødte islamisten og mistenkte lederen for al-Qaidas jemenittiske gren, Anwar al-Awlaki, er drept av sikkerhetsstyrker i Jemen, ifølge landets forsvarsdepartement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I en årrekke har al-Awlaqi vært farligere enn selv Osama bin Laden. Drapet på al-Awlaqi bringer stor anerkjennelse til president Obama og de ansatte i etterretningsmiljøet, sier den republikanske kongressrepresentanten Peter King, leder i komiteen for innenriks sikkerhet, til AFP.

Han kaller drapet på Awlaqi for en «suksess i vår kamp mot al-Qaida og deres medsammensvorne».

– Terroristen Anwar al-Awlaki er drept sammen med noen av hans ledsagere, meddelte Jemens forsvarsdepartement i en kort melding fredag, uten å gi flere detaljer.

Jemenittiske diplomater i Washington i USA har bekreftet drapet på den antatte terrorlederen. Militæraksjonen skjedde, ifølge talsmannen for Jemens ambassade i USA, i byen Khashef, øst for Sana. Aksjonen ble gjennomført fredag morgen.

Les også: Saleh har vendt hjem

Ettersøkt

Også høytstående sikkerhetskilder i USA bekrefter drapet, under betingelse av anonymitet.

Ifølge vestlige etterretningsbyråer er al-Awlaki en høytstående leder i al-Qaida på Den arabiske halvøya, en av terrornettverkets mest aktive områder.

Al-Awlaki står svært høyt på amerikanske myndigheters lister over ettersøkte terrormistenkte, og ifølge BBC kommer trolig ordren om drapet direkte fra den amerikanske presidenten.

Les også: Al-Qaida gleder seg over den arabiske våren

Imam i USA

Den radikale islamisten er født i delstaten New Mexico i USA, og virket som imam i en moské i Virginia før han forlot landet. Siden 2007 har han vært ettersøkt i Jemen, ifølge BBC.

Al-Awlaki er ansett som en av de største truslene mot sikkerheten på amerikansk jord. Han knyttes til gjerningsmennene bak massedrapene på den amerikanske militærbasen Fort Hood i 2009, forsøket på bombingen av et passasjerfly over Detroit samme år og det planlagte bombeangrepet mot Times Square i New York i fjor.

Han er rapportert drept to ganger tidligere, under amerikanske luftangrep i det sørlige Jemen i 2009 og november 2010.

Les flere nyheter

Personvernpolicy