Flere reinsdyr rabiessmittet på Svalbard

Sysselmannen på Svalbard og Mattilsynet tok mandag prøver av tre døde reinsdyr som ble funnet nær den polske forskningsstasjonen i Hornsund på sørspissen av øygruppa. Det er tidligere denne måneden funnet dyr med rabies på Svalbard. Foto: Espen Stokke / SCANPIX
Sysselmannen på Svalbard og Mattilsynet tok mandag prøver av tre døde reinsdyr som ble funnet nær den polske forskningsstasjonen i Hornsund på sørspissen av øygruppa. Det er tidligere denne måneden funnet dyr med rabies på Svalbard. Foto: Espen Stokke / SCANPIX

Ytterligere tre reinsdyr fra Svalbard som er blitt testet for rabies ved Veterinærinstituttet, var smittet. Dermed har rabiesutbruddet større omfang enn først antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er TV 2 som fredag formiddag melder at de tre siste reinsdyra nå var smittet.

Den påviste smitten bekrefter det Sysselmannen har fryktet, nemlig at utbruddet er langt mer omfattende enn først antatt.

– Det er bekymringsfullt at vi har funnet rabies i dyrene i Hornsundet. Vi hadde håpet at omfanget ikke var så stort. Dette kan bety at det er smittefare over nesten hele øya, sier seniorrådgiver Espen Stokke, til TV 2.

Til nå er det bare funnet rabiessmittede dyr i nærområdet rundt Longyearbyen, mens de tre dyra som nå er bekreftet smittet, ble funnet i Hornsund, 137 kilometer sør for Longyearbyen.

Ved siden av de tre reinsdyra er det fra før påvist rabiessmitte hos en rev og tre reinsdyr, opplyser Kjell Handeland, fagansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet i Oslo, til NTB.

– Vi fikk inn to nye dyr onsdag etter mistanke om rabiessmitte. Dette var én rev og én rein. Resultatet av prøvene fra disse dyra er trolig klare på mandag, sier Handeland.

Barnehage-rein ikke smittet

Veterinærinstituttet har tidligere denne uka testet et reinsdyr som ble slaktet av barnehagebarn ved Polarflokken barnehage i Longyearbyen. Lettelsen var stor da det ble klart at dette reinsdyret ikke hadde rabies.

Fem barn var direkte involvert i parteringen. Fordi smitterisikoen er så liten og det var en så pass kortvarig eksponering for smitte, fikk de foreldrene som ville det, vente med vaksineringen til svaret kom. De fikk onsdag beskjed om at de kan slappe av, opplyste smittevernoverlege Ole Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.

Torsdag startet sykehuset med dose to for de 140 som ble vaksinert mandag. Fredag begynte helsepersonell å reise rundt til de andre utestasjonene å foreta vaksinering.

Setter ut feller

Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt startet onsdag arbeidet med å sette ut de første fellene for å fange rev i Longyearbyens nærområde.

Fellene er satt opp på steder der det vanligvis ikke er allmenn ferdsel. Sysselmannen ber likevel foreldre passe på at barn ikke kommer i kontakt med fellene.

Kart over plassering av fellene er lagt ut på Sysselmannens hjemmeside.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy