Les om Simens møte med Breivik:Slik kom terroristen til Utøya

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simen Brænden Mortensen (22) tok i mot Anders Behring Breivik på fergekaia til Utøya den 22. juli. Her forteller han hvordan terroristen kom seg ut på øya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simen jobbet som vaktmannskap på landsiden av Utøya om ettermiddagen den 22. juli. Sammen med en kollega satt han i vaktteltet nede på fergekaia da Behring Breviks varebil kom kjørende ned den bratte bakken til Tyrifjorden.

- Vi så bilen komme ned bakken, og la merke til at sjåføren hadde et politiemblem på skulderen da han kjørte forbi oss. Han parkerte mot trærne ned mot vannet, sier 22-åringen til ABC Nyheter.

- Presenterte seg som Anders

Simen ruslet ut av teltet og bort til den parkerte varebilen.

- Han åpnet døren, og jeg presenterte meg. Han sa han het Anders og var fra politiet i Oslo, sier Simen Brænden Mortensen.

Deretter spurte Breivik om Simen skjønte hvorfor han var kommet.

- Jeg svarte at vi jo hadde en mistanke, at det hadde noe med bomben i Oslo å gjøre. Han bekreftet det, og sa han var kommet for å gjennomføre en sikkerhetssjekk på øya, sier 23-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Simen forteller hele historien her

ABC Nyheter er også kjent med forklaringene til flere av de andre som var tilstede på fergekaien ved Utvika den 22. juli.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Geir S. Malthe-SørenssenFoto: Geir S. Malthe-Sørenssen

Samme historie bekreftes av alle. Behring Brevik sa han kom fra politiet i Oslo, og skulle ut på øya for å sjekke sikkerheten. Han hadde med seg et automatvåpen, trolig med kikkertsikte, en pistol, og en stor tung koffert som han fikk hjelp til å bære om bord i fergen MS Thorbjørn.

Samme utstyr som i Oslo

Han var iført det samme utstyret som han ble fotografert med i regjeringskvartalet av overvåkningskameraene i Grubbegata. Det eneste han hadde tatt av seg var hjelmen med visiret. Den lå i bilens bagasjerom, sammen med en camel-back utrustning(drikkepose i en sekk som festet på ryggen) han heller ikke tok med seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fergen MS Thorbjørn kom fra Utøya og hentet Behring Breivik. Med på fergen fra øya var skipperen og hans kone. De småpratet med Breivik, og fikk se politiidentifikasjonen han hadde med seg, før båten la fra kai og kjørte de få hundre metrene over til AUFs sommerparadis.

Syv var med Breivik i fergen

Om bord i båten var det til sammen åtte personer, skipperen, hans kone, en matros, en innleder, en representant fra Norsk Folkehjelp, to leirdeltagere og Behring Breivik.

- Vi ser ikke at båten legger til kai ved øya. Teltåpningen vår vendte motsatt vei. Men etter noen minutter hører vi tre kjappe skudd. Jeg tenker, hva i all verden skjer. Tester politimannen våpenet sitt, sier Brænden Mortensen til ABC Nyheter.

De gikk ut av teltet og så over mot øya. Men alt ser helt normalt ut.

- Da hører vi plutselig to lange skuddserier. Seks til syv skudd som blir avfyrt raskt etter hverandre. Vi får panikk, blir redde, skjønner at noe forferdelig er i ferd med å skje, men ikke hva, sier 22-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snakket med AUFere på mobil

Etter den siste skuddserien gikk det knappe tre minutter før fergen la fra kai igjen, og satt kursen over mot land.

- Vi ble livredde, fryktet at gjerningsmannen skulle være om bord. I tillegg hadde han jo fortalt oss at det skulle komme flere styrker fra Oslo, sier han.

Etter kort tid kom han i mobilkontakt med AUFere på øya.

- De fortalte at en mann som var i ført en politiuniform gikk rundt og drepte alle han så. Da skjønte jeg at det var politimannen som nettopp tok båten over som var drapsmannen, sier Mortensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av frykt for at det skal komme flere gjerningsmenn, og i redsel for at drapsmannen er om bord i MS Thorbjørn som akkurat har lagt fra kaia på Utøya, kastet vaktmannskapet seg i en bil og kjørte fra stedet.

Først senere får de greie på at det er AUF-lederen og hans nærmeste som flykter i båten, ikke gjerningsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straks de satt i bilen, på vei vekk fra Utvika, ringte de nødnummeret til politiet.

- Vi ringte nødnummeret underveis, og fortalte om skytingen på Utøya, sier Simen Brænden Mortensen.

Èn gjerningsmann på øya

De forklarte til nødsentralen, som mange andre som ringte inn, at det var en gjerningsmann, at han var norsk og utkledd som politi.

Simen Brænden Mortensen er tydelig preget av hendelsene den 22. juli.

- Jeg har fått god hjelp, og er i dag delvis sykemeldt i samarbeide med min arbeidsgiver, sier han.

Men selv om han opplevde Utøya tragedien på nært hold har han foreløpig ikke fått oppnevnt noen bistandsadvokat.

Nektet advokat

- Vi som ikke var på øya, har ikke krav på bistandsadvokat, selv om vi også er svært preget av det som skjedde. Men vi har påkjært avgjørelsen til lagmannsretten, og jeg håper de endrer den, sier 22-åringen til ABC Nyheter.