Mann nær kvestet av halerotor på helikopter

En mann reddet med nød og neppe livet da han i juni i fjor holdt på å gå rett inn i halerotoren på et helikopter i Odda i Hordaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestenulykken skjedde 18. juni på ei myr ved Sandvenvatnet.

Helikopteret hadde fløyet med underhengende last fra en gård ved Mannsåker til ei hytte på en støl over Sandvensvatnet like sør for Odda. En nabo var hjelpemann for å ta imot lasten.

Helikopteret fløy deretter en ekstratur for at oppdragsgiverens egen lastemann kunne gå ut og hente stroppene fra lasten. Helikopteret landet på ei myr, 20 meter fra hytta.

Da lastemannen var på vei tilbake til helikopteret, så han en mann komme ut av skogen med kurs rett mot halerotoren.

Lastemannen ropte ut: «løft, løft, løft!» på radioen. Fartøysjefen tok av og holdt helikopteret over bakken. Da så han at personen kom bakfra og passerte under helikopteret, skriver Statens havarikommisjon for transport i sin rapport om hendelsen.

Ifølge havarikommisjonen er det i praksis nærmest umulig for en flyger å kunne følge med på hva som skjer bak helikopteret hele tiden.

– Dette kunne derfor lett ha utviklet seg til en svært farlig situasjon, men på grunn av en årvåken lastemann som hadde radio på seg og reagerte raskt med å informere fartøysjef, ble trolig en stygg ulykke avverget, konkluderer kommisjonen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy