Legemiddelverket: - Bør brukes med forsiktighet

Voltaren og Ibux øker risikoen for hjerteinfarkt

Høy dose og langvarig bruk av Ibux gir økt risiko for hjertesykdom. Ved allminnelig bruk er det ikke påvist større risiko. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Høy dose og langvarig bruk av Ibux gir økt risiko for hjertesykdom. Ved allminnelig bruk er det ikke påvist større risiko. Illustrasjonsfoto: Scanpix Foto: Scanpix

Legemiddelverket vurderer å endre rådene for visse typer smertestillende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemidler som gir økt risiko for hjertesykdom:

Celebra

Cataflam, Diklofenac, Modifenac, Voltaren, Volatrol, Artrotec

Arcoxia

Brufen Retard, Burana, Ibumetin, Ibuprox, Ibux

Orudis, Zon

Mobic, Meloxicam

Ledox, Napren-E, Naprosyn Entero, Naproxen, Naproxen-E

Brexidol, Piroxicam

Kilde: Statens legemiddelverk

En ny undersøkelse bekrefter at betennelsesdempende smertestillende (NSAIDs) gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. NSAIDs finnes i en lang rekke legemidler i Norge, blant de mest kjente er Voltaren og Voltarol.

- Voltaren og Voltarol gir 40 prosent økt risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Den nye studien har samlet resultatene fra tidligere undersøkelser.

- Studien bekrefter det vi har trodd. Risikoen har vært kjent en stund og vi vurderer dette som pålitelige resultater, sier Madsen.

Les også: Nyopererte har unødvendige smerter

Små doser Ibux ufarlig

Også Ibux tilhører gruppen NSAIDs, og Legemiddelverket advarer mot høy bruk over lang tid. I slike tilfeller øker risikoen for hjertesykdommer med 18 prosent.

- Ibux i små doser, det vil si de vanlige dosene du kjøper reseptfritt, gir ingen risikoøkning. Det vi advarer mot er langtidsbruk, understreker Madsen.

Legemiddelverket vurderer nå om det er nødvendig med nye råd om bruken av NSAIDs.

- Vi vil drøfte om det er nødvendig med nye råd om bruken av NSAIDs. Foreløpig opprettholder og forsterker vi vårt råd om at alle legemidler av denne typen skal brukes i så små doser over så kort tid som mulig.

Les også: Bruker sterke smertestillende under graviditeten

Annen behandling bør vurderes

En del pasienter er likevel avhengig av å bruke legemidlene på grunn av store smerteproblemer, særlig pasienter med leddgikt og slitasjeproblemer.

- Pasient og lege må vurdere risiko og nytte i hvert enkelt tilfelle, sier avdelingsoverlegen.

For pasienter med høy risiko for hjerte- og karsykdom bør legen vurdere annen behandling enn NSAIDs.

- For en del pasienter kan paracetamol være et bedre alternativ. Gir ikke det god nok virkning, må man ty til til sterkere smertestillende legemidler, som derimot har den negative effekten at de er avhengighetsskapenede, sier Madsen.

Personvernpolicy