Klubbleder fikk sparken på dagen

GÅR RETTENS VEI: Monica Okpe har vært arbeidsledig siden hun fikk sparken 6. mai. - Jeg hater følelsen av å være isolert, sier hun. Foto: Målfrid Bordvik
GÅR RETTENS VEI: Monica Okpe har vært arbeidsledig siden hun fikk sparken 6. mai. - Jeg hater følelsen av å være isolert, sier hun. Foto: Målfrid Bordvik

Tre dager med ulegitimert fravær på tre år, er bedriftens begrunnelse. Nå aksjonerer arbeidere verden over for Monica Okpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken
  • DHL Supply Chain har gitt tillitsvalgt Monica Okpe avskjed.

  • DHL Norge har rundt 980 ansatte fordelt på 35 kontorer, terminaler og stasjoner over hele landet.

  • DHL er heleid av Deutsche Post DHL. Gruppen har rundt 470.000 ansatte, spredt over 220 land. De omsatte for 50 milliarder euro i 2010.

  • Ifølge LO er ikke Okpe den eneste tillitsvalgte som er avskjediget av DHL. Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen ITF har derfor satt i gang en internasjonal kampanje for å sikre de faglige rettighetene i DHL.

  • Mandag 10. oktober blir det gjennomført en internasjonal aksjonsdag for Monica Opke.

Monica Okpe (41) tenner sigaretten på en kafé på Grünerløkka, ikke langt fra der hun bor. På lighteren står det «pissed». Den fikk hun av en arbeidskollega.

Det er snart fem måneder siden hun fikk avskjed på grått papir fra logistikkselskapet DHL på Ulven i Oslo, der hun hadde jobbet som lagermedarbeider i fem år. Begrunnelsen fra selskapet var tre dager med ulegitimert fravær fordelt på tre år, samt en forsovning på 51 minutter.

6. mai ble Okpe utestengt fra arbeidsplassen med umiddelbar virkning, og måtte gi fra seg nøkler og inngangskort.

– Jeg var helt i sjokk – og selvfølgelig skitforbanna, sier den utflyttede trønderen.

Arbeidskameratene trodde ikke på henne da hun kom tilbake fra møtet med ledelsen.

– Folk er sjokkerte og tenker at det må være noe annet som ligger bak. Hadde jeg gjort noe «rav-gæli», så hadde jeg skjønt det.

– Brysom tillitsvalgt

Okpe har vært en tydelig og aktiv fagforeningsleder. Blant annet var hun frontperson under streiken blant transportarbeiderne i fjor, og gikk hardt ut mot bedriftens bruk av midlertidig ansatte. Transportarbeiderforbundet og LO mener dette er den egentlige grunnen til at hun fikk sparken.

– Monica har fått en avskjedigelse med en tynn og usaklig begrunnelse. Hun har vært en sterk tillitsvalgt som har gjort en god jobb for sine medlemmer. Dette har nok irritert bedriften, som ønsket å kvitte seg med en brysom tillitsvalgt, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund.

DHL er et verdensomspennende selskap som har rykte på seg for å være fagforeningsfiendtlig, ifølge fagforeningen.

– Vi ser dette som et klart angrep på Monica som tillitsvalgt. Denne saken er derfor viktig langt utover henne som person. Vi ønsker å gjøre verden oppmerksom på hvordan DHL opererer, også i Norge.

Fagforeningsmøte på plenen

Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjon (ITF) har også engasjert seg i saken. Representanter fra alle verdensdelene har i møte bestemt at mandag 10. oktober blir internasjonal aksjonsdag.

Da vil arbeidere i Tyrkia, Belgia, England og en rekke andre land vise sin støtte til norske Monica. Også i Oslo, Bergen og Trondheim blir det demonstrasjoner med appeller utenfor DHL sine anlegg.

Uten all støtten fra arbeidskolleger og fagforeninger i inn- og utland, hadde ikke Monica Okpe orket å ta opp kampen om å få jobben tilbake.

– Støtten har vært helt fantastisk, rett og slett. Denne saken handler ikke bare om arbeidere på Ulven eller i Norge. Det vi kjemper for er det samme som arbeidere kjemper for andre steder i verden.

Angrer du på at du engasjerte deg i fagforeningsarbeidet?

– Nei. Jeg skulle heller gjort mer, sier hun.

Arbeidskollegene har ønsket å beholde henne som klubbleder, så hun leder fremdeles møtene – selv om de må holdes utendørs siden hun er nektet adgang på arbeidsplassen.

Jeg vil ikke at de skal bli kvitt meg så lett
Monica Okpe

Sta og kampklar

Okpe har ikke fått utbetalt lønn siden 6. mai, men klarer seg med donasjonene fra støttespillere som kommer inn på bankkontoen hennes. Heldigvis har hun ikke barn å forsørge, sier hun.

Okpe innrømmer at hun har vært borte fra jobb uten å melde fra, noe hun vet er kritikkverdig. At hun ikke meldte fra om forsovelsen, skyldtes at kontantkortet på mobilen var tomt og at hun prioriterte å skynde seg rett på jobb.

– Jeg behandles helt annerledes enn alle andre. Det er ingen som har fått avskjed på et slikt grunnlag før, sier hun.

LO har stevnet DHL og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) for ugyldig avskjed både for tingretten og arbeidsretten. Håpet er at saken kommer opp i arbeidsretten før jul. I mellomtiden søker Okpe jobber, så langt uten hell.

Hun synes det er et paradoks at hun selv kan ende opp som tilkallingsvikar i transportbransjen, hun som har kjempet så hardt for å få slutt på det hun mener er rovdrift på vikarer.

Hvorfor vil du tilbake til jobben etter alt som har skjedd?

– Jeg trives veldig godt med jobben og de jeg jobber sammen med. Og så er jeg sta. Jeg vil ikke at de skal bli kvitt meg så lett.

For Okpe er det ikke aktuelt å «kjøpes ut» i et forlik.

– Jeg tror jeg vinner saken. Taper jeg, så er det en tragedie. Ikke bare for meg, men for alle arbeidstakere, sier hun.

– Ingen kommentar

I sitt svarbrev til Oslo tingrett avviser NHO-advokat Kurt Weltzien at avskjeden har noe med Opkes opptreden som tillitsvalgt å gjøre, og fastholder at saken handler om tre dager ulegitimert fravær.

Ifølge arbeidsmiljøloven kan en arbeidstaker avskjediges dersom det foreligger vesentlig mislighold eller grovt pliktbrudd på arbeidstakers hånd.

DHL sa seg først villig til å kommentere saken overfor ABC Nyheter, men personaldirektøren ombestemte seg etter å ha snakket med juridiske rådgivere.

– Dette er en personalsak som jeg ikke kan kommentere, sier Liv Marit Stern, personaldirektør i DHL.

Hvordan ser dere på det internasjonale engasjementet rundt saken?

– Hva fagforeningene ønsker å blåse dette opp til kan ikke vi ta stilling til. For oss er dette kun en personalsak, sier Stern.

Har dere vurdert å snu i saken?

– Nei.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy