FN kjøper tid for Palestina-avgjørelse

Palestinas sjefsdelegat til FN, Riyad Mansour, sier han synes det er bra at palestinernes søknad om FN-medlemskap blir gjennomgått ordentlig, men at han håper det ikke tar altfor lang tid. Foto: Shannon Stapleton (Reuters/Scanpix)
Palestinas sjefsdelegat til FN, Riyad Mansour, sier han synes det er bra at palestinernes søknad om FN-medlemskap blir gjennomgått ordentlig, men at han håper det ikke tar altfor lang tid. Foto: Shannon Stapleton (Reuters/Scanpix)

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt å overlevere palestinernes søknad om medlemskap til en komité som vil gjennomgå den grundig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan det ta lengre tid å få svar på søknaden enn normalt, noe som gir mer tid til å få i gang fredssamtalene mellom Israel og Palestina. Men de to erkefiendenes FN-utsendte advarer om at partene fortsatt står steilt og langt fra hverandre når det gjelder å få en løsning på konflikten.

Les også: Norge stiller seg bak palestinerne

Sikkerhetsrådet møttes bare i to minutter onsdag før de ble enige om å sende søknaden videre til en ettersynskomité. Komiteen som vurderer nye medlemskap til FN består av representanter fra alle de 15 medlemslandene av Sikkerhetsrådet. Vanligvis skal ikke gjennomgangen av nye søknader om medlemskap ta mer enn 35 dager, men vestlige diplomater sier at denne grensen kan strekkes og at det kanskje vil ta mye lengre tid for palestinerne.

Palestinerne sier likevel at de er glad prosessen går fremover.

Les også: Palestinerne jubler for FN-søknad

– Vi er takknemlige for at Sikkerhetsrådet behandler søknaden vår med besluttsomhet og tydelighet, sa Palestinas sjefsdelegat til FN, Riyad Mansour, onsdag.

Han gjentok likevel ønsket om at prosessen ikke måtte ta altfor lang tid, og at Palestinas president Mahmoud Abbas håpet at gjennomgangen skal være ferdig innen få uker.

Les også:

Palestinerne søker fullt FN-medlemskap

Israel forbereder seg på palestinernes FN-utfordring

Skjebneuke for palestinsk stat

Hardt presset Abbas lover å stå løpet ut i FN

FNs generalsekretær støtter palestinsk stat


Les flere nyheter her

Personvernpolicy