Lite sykefravær blant Utøya-hjelpere

Over 60 personer fra Ringerike kommune, nabokommunen til Hole hvor Utøya ligger, jobbet med terrortragedien. Men få har blitt syke som en følge av det som skjedde 22. juli. Foto: Scanpix
Over 60 personer fra Ringerike kommune, nabokommunen til Hole hvor Utøya ligger, jobbet med terrortragedien. Men få har blitt syke som en følge av det som skjedde 22. juli. Foto: Scanpix

Få av de 60 ansatte i Ringerike kommune som deltok i redningsarbeidet på Utøya 22. juli, er blitt syke som en følge av terroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen rundt 60 ansatte i Ringerike kommune, nabokommunen til Hole hvor Utøya ligger, deltok i redningsarbeidet etter terroren 22. juli.

Halvparten var leger og sykepleiere mens resten var mannskaper fra brann- og redningstjenesten.

Lite sykemeldinger

- Så langt har det vært lite sykmeldinger blant denne gruppen ansatte. Men i den første tiden så vi at noen hadde nedsatt arbeidskapasitet. Da hentet vi inn bistand fra Asker og Bærum brannvesen, forteller kommunalsjef Elisabeth Vennevold til Kommunal Rapport.

Les også: Gir psykologhjelp etter terror

Mandag skrev ABC Nyheter at ungdommene som ble berørt av tragedien for over to måneder siden, sliter med ettervirkninger. Mange dropper enten helt ut av skolen eller har et unormalt høyt fravær som en følge av det de opplevde.

Les også: Utøya-ungdommer dropper ut av skolen

Egen kontaktperson

Vennevold sier de ansatte i kommunen har fått tett oppfølging i tiden etter 22. juli.

- Alle har fått debriefing en eller flere ganger, og alle har kommet med i et system for aktiv oppfølging, forteller hun og legger til at alle har fått sin egen kontaktperson og jevnlig blir kontaktet i henhold til nasjonale retningslinjer for psykososial oppfølging.

- Det er veldig individuelt hvordan de takler dette. Men hovedinntrykket er at det går bra med dem, fortsetter kommunalsjef Elisabeth Vennevold.

Les også: Terroren ga 4,5 mill. i hotellregning

Lønnsutgifter: 2,5-3 millioner kroner

Kommunen har ifølge Vennevold også utvidet kriseteamet som følger opp enkeltpersoner. Skolehelsetjenesten er styrket og det er opprettet en døgnkontinuerlig kontakttelefon, en tjense som vil bli opprettholdt så lenge det er behov for det.

Alle ekstrautgifter i forbindelse med Utøya er meldt inn til Fylkesmannen i Buskerud. Lønnsutgiftene fra terrorhelgen beløper seg alene til mellom 2,5 og tre millioner kroner, i tillegg til diverse andre utgifter.

Vennevold har sier at hun har full tillit til at ekstrautgiftene dekkes av staten, slik det er blitt sagt hele tiden.

Les også: Staten tar kommunenes terrorregning

Les flere nyheter her

Personvernpolicy