Forskere har funnet «depressiv»-genet

Et internasjonalt forskerteam har funnet et gen de mener er sentralt for utviklingen av bipolar lidelse. Det kan føre til nye behandlingsformer. Illustrasjonfoto: Colourbox
Et internasjonalt forskerteam har funnet et gen de mener er sentralt for utviklingen av bipolar lidelse. Det kan føre til nye behandlingsformer. Illustrasjonfoto: Colourbox Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennombrudd i forskningen av bipolar lidelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om bipolar lidelse
  • Bipolar lidelse eller manisk depressiv lidelse er en psykisk lidelse, men kan like gjerne beskrives som en nevrobiologisk hjernelidelse som preges av ekstreme skift i stemningsleiet.
  • Livslang sykdom som viser seg i perioder: perioder med manisk oppstemthet og perioder med dyp depressjon. I mellomtiden er det nøytrale perioder.
  • Sykdommen begynner ofte i 20-25-års alderen, men kan vise seg allerede i 14-15-års alderen, eller i sjeldne tilfeller tidligere.
    Grovt sett rammes like mange menn som kvinner, og lidelsen rammer personer fra alle samfunnslag.
Les mer om lidelsen her.

I en internasjonal studie av over 50.000 mennesker har forskere klart å identifisere et spesifikt gen som knyttes til bipolar lidelse, eller manisk depressiv sykdom.

Tidligere studier har vist at den psykiske lidelsen ofte har arvelige årsaker, men vitenskapen har hittil ikke lyktes med å identifisere nøyaktig hvilke gener som spiller inn. Derfor vet man lite om sykdommens mekanismer.

Les også: En av ti tar medisin mot psykiske plager

Forskere fra Sverige og USA har samarbeidet om studien som er presentert i prestistetunge Nature Genetics. Forskerne sier at studien åpner døren for nye behandlingsmåter.

Det nyoppdagede genet, kalt CACNA1C, linkes til en kalsiumkanal i hjernen.

- Dette er interessant fordi noen medisiner for bipolar lidelse påvirker denne kanalen. Det oppmuntrer til en grundig forskning på hvordan kalsiumkanalblokkere påvirker sykdommen, sier Mikael Landen, forsker ved Sahlgrenska akademiet ved Gøteborg Universitet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Salget av antidepressiva til værs

Bakgrunnen for studien er at teknologien til å analysere genetisk variasjon mellom individer har utviklet seg dramatisk de siste årene. Resultatene bekrefter ifølge Landén at det er mulig å samle inn og analysere store mengder pasientinformasjon. I denne studien deltok 11.974 personer med bipolar lidelse som ble sammenlignet med 42.422 kontrollpersoner.

- Faktum er at det blir behov for et enda større datagrunnlag om vi skal lære oss mer om bipolar lidelse, sier forskeren.

Les flere nyheter her