Kvinne kjørte bil – dømt til pisking

Saudia-Arabia er det eneste landet i verden der kvinner ikke har lov til å kjøre bil. Foto: Scanpix
Saudia-Arabia er det eneste landet i verden der kvinner ikke har lov til å kjøre bil. Foto: Scanpix

For første gang er en saudiarabisk kvinne dømt for å ha trosset kjøreforbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shaima Jastaina er dømt til ti piskeslag etter å ha blitt funnet skyldig i å ha trosset kjøreforbudet for kvinner.

Det er ingen skriftlige lover i Saudi Arabia som hindrer kvinner i å kjøre bil. Forbudet er forankret i konservative tradisjoner i det muslimske landet, der det religiøse synet er at bevegelsesfrihet vil gjøre kvinner mer sårbare for synder.

Dette er den første rettslige kjennelsen mot kvinner som har seg skyldig i å trosse forbudet, skriver The Telegraph. Dommen falt mandag i byen Jeddah ved Rødehavet. Det var her kvinnen angivelig ble pågrepet for bilkjøring i sommer.

- Grusom straff

- Pisking er en grusom straff i alle sammenhenger. Men det er vanskelig å fatte at myndighetene i Saudi-Arabia har idømt en kvinne piskeslag bare for å ha kjørt en bil, sier Philip Luther fra menneskerettsgruppen Amnesty International.

Vanligvis blir kvinnelige sjåfører stoppet og utspurt av politiet, som lar dem gå etter at de har signert et løfte om å ikke kjøre igjen. Siden juni har hundrevis av kvinner satt seg bak rattet i en aksjon mot kjøreforbudet. Aksjonistene, som blant annet har opprettet Facebook-siden Woman2Drive, sier de vil holde på til kongen har endret reglene.

Les også: Saudiarabiske kvinner trosser kjøreforbudet

Reformer

Kampanjens grunnlegger, Manal Alsharif, som la ut en YouTube-video av seg selv mens hun kjørte, ble fengslet i mer enn ti dager. Hun ble senere løslatt etter å ha signert et løfte om ikke å kjøre bil eller å snakke med media.

Piskestraffen mot kvinnen i 30-årene kommer bare to dager etter at kong Abdullah lanserte at kvinner skal få stemme i lokalvalg og bli representert i det rådgivende Shura-rådet.

– Ettersom vi avviser å marginalisere kvinner i samfunnet i alle roller som overholder sharia, har vi vedtatt å involvere kvinner i shurarådet som medlemmer fra og med neste periode, sa kongen i talen sin.

Les også: Kvinner får stemmerett i Saudi-Arabia

Anker dommen

Saudia-Arabia er det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre, ifølge The Telegraph.

Saudiarabiske kvinner er dermed helt avhengige av menn når de trenger å bruke bil for å komme seg fra et sted til et annet. Mange leier utenlandske sjåfører, mens de som ikke har råd til det, er prisgitt mannlige familiemedlemmer.

Gjennom aktivisten Samar Badawi har Jastaina uttalt at hun anker dommen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy