Slutt for serieskaper

Asterix' medskaper Albert Uderzo overlater roret til yngre krefter, men den tøffe lille galleren lever videre. Faksimile: Wikimedia Commons.
Asterix' medskaper Albert Uderzo overlater roret til yngre krefter, men den tøffe lille galleren lever videre. Faksimile: Wikimedia Commons.

Albert Uderzo, skaperen av figuren Asterix, sa på mandag i et intervju med RTL Radio at han slutter å tegne og skrive for den berømte tegneserien Asterix og Obelix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serien har solgt over 350 millioner eksemplarer verden over.

Kunngjøringen kom samme dag som utgiveren Hachette feiret salget av 350 millioner Asterix-album verden rundt, et salg som gjør den lille helten til en av Frankrikes største eksportvarer.

Underzo sier han vil la sin etterfølger skrive og tegne det 35. albumet, som kommer ut neste år.

- Jeg er sliten. Årene har tatt på. Jeg har bestemt meg for å overlate Asterix til yngre, talentfulle tegneserieskapere, sa han ifølge The Times.

Uderzo (84) tok over manusjobben med tegneserien i 1977 da hans partner René Goscinny døde, men mange av leserne følte at Goscinnys humor og ironi manglet, skriver The Guardian.

Solgte rettighetene

Asterix «pappa» Albert Uderzo. Foto: Scanpix/AFP. Asterix «pappa» Albert Uderzo. Foto: Scanpix/AFP.

Merkevaren Asterix eies nå av det franske selskapet Hachette, etter at Uderzo solgte sine rettigheter i 2009.

Bøkene om eventyrene til Asterix og Obelix har blitt oversatt til mer enn 100 språk.

Uderzo har hatt en lav produksjonsfrekvens på egen hånd, og det har ofte gått flere år mellom hvert album.

- Et nytt album er planlagt mot slutten av 2012. Det blir laget av en ny serieskaper, som har fulgt oss i et studio jeg har etablert, sier Uderzo.

- Jeg skal hjelpe min etterkommer med å lage det neste albumet. Det er skummelt å ta over en serie som er over 52 år gammel, og som har hatt så stor suksess, men vi må prøve for det er det leserne vil ha.

Har fått kritikk

Siden Uderzos partner René Goscinny døde i 1977 har Uderzo både skrevet manus og tegnet for serien.

Uderzos Asterix har fått mye kritikk for å være «underlegen» etter at han overtok arbeidet med skrive manus.

– Formkurven til Asterix etter Goscinnys død har vært jevnt nedadstigende, med noen bittesmå oppturer innimellom, sier forfatter, tegneserieviter og D2-journalist Øyvind Holen, melder NRK.

Les flere nyheter

Personvernpolicy