Høyskolestudenter kastes ut etter liktabber

Rikshospitalet stenger dørene for høgskolestudenter etter uryddig omgang med legemsdeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Rikshospitalet stenger dørene for høgskolestudenter etter uryddig omgang med legemsdeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Helsefagstudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus er kastet ut av Rikshospitalets disseksjonslokaler etter påstander om dårlig behandling av kroppsdeler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Universitetsstudentene har fortsatt fri tilgang, skriver studentavisen Universitas.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har i en årrekke latt sine fysioterapi- og ergoterapistudenter få lov til å dissekere døde kropper. Høyskolestudentene har også fått besøke likhuset utenom undervisningstiden. Dette blir det slutt på fra og med inneværende semesteret.

Leder for Seksjon for makroskopisk anatomi ved Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), Trygve Leergaard, forteller at studenter fra HiOA gjentatte ganger og over flere år har brutt reglene som gjelder på disseksjonssalen.

– Vi har fått tilbakemeldinger over tid om unødig slitasje på preparater og forstyrrelse av annen undervisning. Våre ansatte har brukt tid på å rydde opp etter høyskolestudenter, sier Leergaard.

«Preparater» er fagfolkenes betegnelse på døde kropper og kroppsdeler.

Både studenter og ansatte ved HiOA har fortalt Universitas en vandrehistorie om en avkappet hånd. Kroppsdelen skal ifølge ryktene ha ligget igjen etter disseksjon og råtnet opp. Leergaard ved Det medisinske fakultet setter liten pris på slike historier, men medgir at det har vært noen uhell.

– Det har hendt at preparater er blitt etterlatt utildekket i lokalene slik at de har fått tørkeskader, men utover det har ingen preparater kommet på avveie, sier han.

Leder av Institutt for fysioterapi, Nina Bugge Rigault, beklager avgjørelsen.

– Det vil gå ut over motivasjonen til studentene, og det kan også svekke forståelsen, sier Rigault til Universitas.

Les flere nyheter

Personvernpolicy