Idrettsstyret åpner for ny OL-søknad

Toppledelsen i idrettsforbundet åpner for at Norge kan arrangere OL i 2022. Illustrasjonsbilde: Colourbox
Toppledelsen i idrettsforbundet åpner for at Norge kan arrangere OL i 2022. Illustrasjonsbilde: Colourbox

Idrettsstyret åpner for ny norsk OL-søknad, og det er lekene i 2022 som er mest aktuelle. Toppledelsen i idrettsforbundet skal i dialog med den politiske ledelsen i Kulturdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er viktig for presidentskapet og generalsekretæren å utarbeide klare linjer sammen med departementet om prosessen videre vedrørende en mulig norsk søknad om å arrangere vinter-OL i 2022.

Resultatet av disse samtalene skal behandles i det neste idrettsstyremøtet, og i mellomtiden skal generalsekretær Inge Andersen utarbeide en arbeidsplan for idrettsstyret basert på den tidslinjen man må følge og søknadsprosessen fra Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Norge har tidligere hatt OL i Oslo i 1952 og på Lillehammer i 1994. Det ble i utgangspunktet også bestemt å fremme en søknad med Tromsø som søkerby til lekene i 2018, men denne søknaden ble senere trukket på grunn av økonomiske forhold.

Men nå ser det ut som om Norge er i ferd med å komme på banen igjen, og det som virker helt klart er at det ikke blir noen bykamp om vertskapet, som det var sist, dersom Norge skal søke OL om elleve år.

Særforbundene anbefaler

Idrettsforbundets ledelse har hatt møter med samtlige vinterolympiske særforbund, og innen en måned skal de besvare en rekke spørsmål fra forbundet. Blant annet er de ulike særforbundene bedt om å komme med anbefalinger når det gjelder hvilken by som bør være norsk kandidat.

Så vidt NTB erfarer er det stor interesse i de forskjellige særforbundene om å fremme en ny norsk OL-søknad, men det er viktig at idretten står samlet om en kandidatby, og det er også viktig at den politiske ledelsen i Kulturdepartementet er i tospann med idrettsforbundet når søknaden skal fremmes.

I 2018 skal vinter-OL gå i Sør-Korea. Det åpner for et europeisk OL i 2022, og dermed kan en norsk OL-søknad i aller høyeste grad ha noe for seg. Det som kan skape problemer er at München kommer til å være på søkerlisten også om elleve år, og tyskerne vil da bli en stor konkurrent for Norge, for vinter-OL har ikke gått i Tyskland siden 1936.

Funksjonshemmede

Tippenøkkelen kommer trolig til å bli endret fra og med 2013, og da ønsker idrettsstyret å styrke satsingen på toppidrett blant funksjonshemmede. I første omgang tenker idrettsstyret seg at det avsettes 20 millioner kroner ekstra til dette formålet.

Dersom dette går i orden vil det innebære at 26 millioner kroner vil være øremerket til den paralympiske virksomheten innen Olympiatoppen fra og med 2013.

Ved en endring av tippenøkkelen i 2013 varsler også idrettsstyret at det vil styrke økonomien i idrettslagene. NIF mener at det bør settes av ti prosent til dette tiltaket, slik at idrettslagene kan få ekstra støtte via lokale aktivitetsmidler.

Dette var de viktigste sakene som kom fram på idrettsstyret åpne time etter tirsdagens styremøte.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Personvernpolicy