Vågå-ordfører bekrefter overgrepssiktelse

SIKTET: Ordfører i Vågå kommune Rune Øygard. Foto: Arbeiderpartiet.
SIKTET: Ordfører i Vågå kommune Rune Øygard. Foto: Arbeiderpartiet.

For å unngå spekulasjoner har Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) valgt å bekrefte at det er han som er siktet for overgrep mot en mindreårig jente. Ordføreren står fast på at han stiller seg uforstående til anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådmann Tor Arne Gangsø i Vågå kommune i Oppland sendte tirsdag ut en pressemelding der det bekreftes at Øygard er siktet.

Meldingen sendes ut etter et møte mellom den siktede ordførerens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, og rådmannen i Vågå, Tor Arne Gangsø.

Det er ulike forhold som gjør at avgjørelsen er tatt, forteller ordførerens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

Les også: - Rettsvesenet håndterer saken

– Blant annet vil han unngå spekulasjoner, og han står fram for å bekrefte det mange allerede vet. Han mener også at han er uskyldig og at det derfor er greit å stå fram, sier forsvareren til NTB.

Tror ikke på tiltale

Ordføreren ønsket også å vente med å stå fram av hensyn til jenta, ifølge Larsen, men han mener dette ikke spiller så stor rolle nå som saken er allment kjent.

Rune Øygard regner med at saken ender med at det ikke blir tatt ut tiltale, legger forsvareren til.

Den 15 år gamle jentas familie anmeldte saken sist søndag. Ordføreren ble pågrepet dagen etter, men løslatt etter avhør. Politiet mener det dreier seg om mer enn én hendelse, og at saken skal ha startet i 2009.

Bistandsadvokaten til jenta, Nina Braathen Hjortdal, sier identifiseringen av ordføreren trolig vil gjøre det lettere å identifisere også jenta.

Se også: Jens ba Øygard ta permisjon

Hun er overrasket at over det var ordføreren selv som opplyste om navnet sitt.

– Burde vært kontaktet på forhånd

– Det har lenge versert rykter, og slik sett er det ikke uventet at navnet blir offentliggjort. Men det er litt rart at det er Vågå kommune som går ut med navnet og informasjonen, sier bistandsadvokaten til ABC Nyheter.

Samtidig bekrefter Braathen Hjortdal at hun og jentas familie ikke har vært involvert i beslutningen om å identifisere ordføreren.

– Det er litt spesielt at det skjer uten at jeg blir kontaktet på forhånd.

– Hvordan reagerer fornærmede og hennes familie på at navnet er offentliggjort?

Det kommer ikke som noen bombe at navnet er kjent. Det er en ekstra belastning, men hun har det etter omstendighetene fint. Hun var forberedt, sier Braathen Hjortdal til ABC Nyheter.

Bistandsadvokaten sier hun frykter at folk skal synse om saken uten å ha nok kjennskap til den.

Det er et bygdesamfunn vi snakker om her, og det er mange som kjenner dem. Dermed kan det komme formeninger og synsinger. Jeg tror likevel ikke at det vil overskygge politiets arbeid, sier Nina Braathen Hjortdal.

Ønsket kontakt

Rådmann i Vågå, Tor Arne Gangsø, sier til NTB at begrunnelsen for å fortelle hvilken ordfører som var siktet var at den siktede ordføreren selv syntes alle spekulasjonene var meget ubehagelige og at det kunne ramme andre ordførere enn han selv.

Siktede og fornærmede er ikke fra samme kommune. Ordføreren er sykmeldt ut denne uken og neste, opplyser rådmannen.

– Rettsvesenet håndterer saken

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at anklagen mot Vågå-ordfører Rune Øygard er alvorlig og at den skal behandles av rettsvesenet med det alvor den krever.

Landsstyremøtet i Arbeiderpartiet var tirsdag i ferd med å starte opp da pressmeldingen fra rådmannen i Vågå ble sendt til mediene. Her blir det opplyst at ordføreren stiller seg uforstående til anklagene om seksuelle overgrep mot en mindreårig jente og at han inntil videre er sykmeldt.

I første pause under møtet tok Stoltenberg og hans nærmeste medarbeidere timeout for å finpusse uttalelsene han skulle med overfor pressen som ventet i salen. Partisekretær Raymond Johansen tok ordet først.

Rådet ham til å ta permisjon

– Jeg ble tirsdag informert av ordføreren selv om den alvorlige siktelsen. Dette tok jeg til etterretning, men ga ham det rådet å ta permisjon, opplyste partisekretæren.

Stoltenberg ville ikke spekulere om noen sider av saken.

– Det er politiet som vurderer spørsmål om skyld. Slik fungerer det i en rettsstat. Det er en alvorlig sak, med en alvorlig anklage. Nå skal politiet etterforske og gjøre det de skal i slike saker, sier statsministeren.

Han opplyser at han traff ordføreren i Vågå for et par uker siden, og at han har kjent ham noen år. Men statsministeren har ikke har kontakt med Øygard siden opplysningene om saken nådde partiledelsen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy