Terrorforbundet: Påtalemakten tror på Bujak

Terrorsiktede David Jakobsen og advokat Kjell T. Dahl. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
Terrorsiktede David Jakobsen og advokat Kjell T. Dahl. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.

Påtalemakten mener David Jakobsen er medansvarlig for terrorplanlegging fram til han kontaktet politiet. Jakobsens forsvarer hevder han aldri har konspirert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kom tiltalen i saken mot de tre som ble arrestert av PST i fjor sommer, mistenkt for å ha planlagt en terrorhandling. Påtalemakten mener Mikael Davud (40), David Jakobsen (32) og Shawan Sadek Saeed Bujak (38) planla å lage en kraftig bombe og at de har forbindelser til terrororganisasjonen Al-Qaida.

Les mer: Tiltalen for terrorplanlegging tatt ut

Påtalemakten mener at den kinesiske uiguren Mikael Davud er hovedmann bak det antatte terrorforbundet. Han skal i fjor ha innrømmet planer om å ramme kinesiske interesser i Norge. Men verken Davud eller de to andre innrømmer straffskyld.

Kortere periode

Ifølge tiltalen har David Jakobsen vært aktivt med i terrorplanleggingen fram til han selv tok kontakt med politiet 20. november 2009. Jakobsen har senere samarbeidet med politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Men ifølge påtalemakten fritar det ham ikke for straffansvar.

Les også: Terrorsiktet ikke bitter på PST

– Det mest iøynefallende i tiltalen er at tidsperioden for Jakobsen er kortere enn for de andre. Men det bør ikke nødvendigvis føre til at man ser med så veldig mye mildere øyne på ham, seier statsadvokat Geir Evanger til NTB. Evanger skal være aktor i rettssaken som starter i Oslo tingrett 31. oktober i år.

– Deltok ikke

David Jakobsens forsvarer Rene Ibsen, er av en helt annen oppfatning enn statsadvokaten.

– Jeg deler ikke vurderingen av at han har gjort noe straffbart i perioden før. Vi mener at han aldri har inngått i noe terrorforbund i det hele tatt, sier Ibsen til NTB.

Da David Jakobsen tok kontakt med politiet og PST, var de allerede på sporet at det antatte terrorforbundet.

– De hadde full overvåking da Jakobsen meldte seg til politiet. Jeg tror ikke han bidro med så veldig mye ut over det de hadde fra andre kanaler. Men David Jakobsen kunne ikke vite dette. Han ga all den informasjon som han kom over, sier Ibsen.

Les også: Terrorsiktet ser på Norge som sitt nye hjemland

Ikke i Norge

Det mest overraskende i tiltalen er kanskje at statsadvokat Geir Evanger konkretiserer terrorplanene til å gjelde anslag mot Jyllandspostens lokaler i Danmark og drapsplaner mot den danske tegneren Knut Westergaard. Ingen norske mål som den kinesiske ambassaden er nevnt. Dette står i strid med det PST sa en måned etter arrestasjonen om at det dreide seg om terrormål på norsk jord.

– Det betyr at påtalemakten helt og fullt har kjøpt forklaringen til Shawan Bujak. Det overrasker meg at det nå kun er Danmark det er snakk om. Etter min vurdering har de ikke noen annet enn hans forklaring som kan bygge opp under dette, sier Rene Ibsen.

Les også: Terrorsiktet hadde jevnlig kontakt med Krekar

To ledd

Statsadvokat Geir Evanger er enig i at saken underveis har framstått som planlegging av terror på norsk jord.

– Det er mulig saken har vært skrudd slik underveis fra PSTs side. Men nå har den vært gjennom to ledd, først hos Det nasjonale statsadvokatembetet og senere hos Riksadvokaten. Der er det samstemmighet om at dette dreide seg om Jyllands-Posten og Westergaard. Skulle det vise seg i hovedforhandlingen at også den kinesiske ambassaden i Norge var et mål. vil vi også kunne dømme for det, sier Evanger.

Det er satt av seks uker til rettssaken i Oslo tingrett. Ingen er blitt dømt for å ha inngått terrorforbund i Norge tidligere. Arfan Bhatti var i sin tid tiltalt for det, men ble frikjent.

Les flere nyheter

Personvernpolicy