Svenske grunneiere raser mot Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlies planer om utbygging av det svenske skistedet Åre har fått grunneiere til å reagere. Selv sier han at det kun dreier seg om en vanlig reguleringssak. her fra vinteres ski-VM i Oslo. (Foto: Scanpix)
Bjørn Dæhlies planer om utbygging av det svenske skistedet Åre har fått grunneiere til å reagere. Selv sier han at det kun dreier seg om en vanlig reguleringssak. her fra vinteres ski-VM i Oslo. (Foto: Scanpix)

Den tidligere skikongens hytteplaner i Åre får lokale grunneierne til å se rødt. - En helt normal reguleringssak, sier imidertid skikongen til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Dæhlie planlegger å bygge hytter og leiligheter med sengeplasser til 6-7.000 mennesker i den svenske skimetropolen Åre til en anslått pris på vel 2,5 mrd. kroner.

- Dæhlie vil bare tjene penger

Men grunneirene i området har satt seg på bakbeina og sørger for store kladder under skiene til den tidligere skikongen fra Nannestad.

- Dette blir rett og slett for stort om det blir gjennomført. Området og naturen kommer ikke til å klare så mye folk, sier en av grunneierne i Ullådalen, Bengt Persson til Dagbladet.

Grunneierne mener utbyggingen ligger midt i et rekreasjonsområde hvor det idag drives jakt, fiske og turgåing. Det var etter at et planprogram ble sendt ut på høring fra kommunen, at grunneierne valgte å gå sammen for å få kommunen til å endre mening.

- Dæhlie vil bare tjene penger, men vi er redde for det presset dette vil føre til på skogen og på dyrelivet, sier Persson videre

Grunneierne frykter at milliardutbyggingen kan drepe markedet og skape en spøkelsesby. Grunneierne ønsker å komme i dialog med kommunen - de frykter at skistedet ødelegges helt.

- Vi har jo allerede mer enn 25 000 senger i Åre. Med 6 - 7.000 nye senger kommer det til å være nordmenn her oppe hver eneste helg.

Les også: Dæhlie møtte veggen i aksjemarkedet

- Skal bli ledende i Skandinavia

Bjørn Dæhlie selv avviser grunneiernes påstander. Han mener utbyggingen må til for å nå kommunens selvuttalte mål.

- Dette området ligger ikke i urørt natur, og prosjektet er i tråd med kommunens målsetning for 2020 om å bli Skandinavias ledende vintersportsted, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

- Dette området har vært planlagt utbygd lenge før jeg kom inn i bildet. Det er jo ikke overraskende at hytteeiere og grunneiere ønsker å beholde dette fantastiske fjellområdet for seg selv. Dette er jo de beste tomtene i Åre. Nå har vi klart å bli enige med 7 av dem om denne utbyggingen, sier Dæhlie som videre opplyser at man har kommet til enighet med syv av grunneierne.

Dæhlie hevder han er opptatt av å ta vare på og at utbyggingen vil skje i gradvis.

Les også: - Ikke lurt å velge langrenn

- En helt normal sak

- Jeg er enig med kritikerne om at vi skal ta vare på fjellene og naturen i Åre, Og mitt inntrykk er at folk flest i Åre er positive til prosjektet. Vi skal jobbe skånsomt og lytte til alle før vi setter i gang.

- Vi ser for oss at vi maksimalt kan bygge 500 leiligheter og legge ut 500 tomter, men alt dette er langt frem i tid, sier skikongen som heller ikke vil si noe kostnadsrammen rundt prosjektet.

ABC Nyheter var tirsdag i kontakt med Bjørn Dæhlie, men han ønsker ikke å gå dypere i saken.

- Dette er en helt normal regulering der alle parter blir hørt, sier han i en kommentar til ABC Nyheter.

Les flere nyheter

Personvernpolicy