Narko-jakt i soldatpost

Norske soldater i Afghanistan er blant de som mistenkes for å bruke feltpostsystemet til å smugling av narkotika til Norge. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Norske soldater i Afghanistan er blant de som mistenkes for å bruke feltpostsystemet til å smugling av narkotika til Norge. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Forsvarets narko-gruppe frykter at norske soldater i Afghanistan sender narkotika i posten hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets narko-gruppe har mistanke om at norske soldater i Afghanistan kan sende hjem ulike narkotiske stoffer via posten.

– Det er en vei noen kan prøve seg på, bekrefter faglig leder Erik Kinn Rustad ved Forsvarets gruppe «Narko Sør».

I april ble det ble ringt inn et tips til Forsvarets sentrale varslingstelefon om at feltpostsystemet ble brukt til å smugle narkotika inn i Norge.

Lite konkret

Saken ble ekspedert videre til «Narko Sør» for videre undersøkelser. Der har en ikke avdekket noen konkrete smuglingsforsøk.

– Vi får flere sånne tips, og vi bruker våre inspeksjoner til å sjekke opp. Postforsendelser sjekkes ved hjelp av to narkotikahunder, men at dette kan foregå kan vi ikke se bort fra.

– Vi kan ikke sjekke all post, selv om vi har jevnlige inspeksjoner. Det er nok mulig at noe kan slippe gjennom, men vi har forholdsvis god kontroll, tror Rustad.

Særlig Afghanistan

Soldater som skal på oppdrag i utlandet sjekkes fysisk ved både ut- og innreise. I tillegg har de alle underskrevet kontrakter som åpner for sjekk av urinprøver.

Mistanken rettes særlig mot de norske soldatene i ISAF-styrkene. Afghanistan er verdens største eksportør av både opium (utgangspunktet for heroin) og hasj.

Forsvarssjefens internrevisjon har ennå ikke mottatt noen konklusjon fra «Narko Sør» sine undersøkelser av dette tipset som ikke skal ha rettet seg mot noen navngitte personer.

– Vi avventer fortsatt behandlingen hos «Narko Sør», sier Magne Pedersen som er sjef for internrevisjonen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy