Utøya-ungdommer dropper ut av skolen

Støttegruppen etter 22. juli mener fravær som skyldes angrepet på Utøya ikke bør registreres. Foto: Scanpix
Støttegruppen etter 22. juli mener fravær som skyldes angrepet på Utøya ikke bør registreres. Foto: Scanpix

Terrorrammet ungdom slutter på skolen eller har skyhøyt fravær, ifølge støtteforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er trist. Spesielt den siste tida har vi hørt om flere tilfeller rundt om i landet hvor ungdommene dropper ut av skolen og studier, sier Tove Selbekk, nestleder i den nasjonale støttegruppen etter terrorangrepet 22. juli, til adressa.no.

Mens noen slutter, har andre skyhøyt fravær.

- Enkelte elever har allerede fått høre at de har så mye fravær at de ikke kommer til å få godkjent fagene uansett. Det blir et helt feil utgangspunkt, sier Selbekk.

Les også: - Politiet må gi en korrekt versjon

Sliter med mareritt

Det finnes ikke eksakte tall på hvor mange berørte etter terrorangrepet som har sluttet på skolen, med studier, i lærlingpraksis eller jobb. Men mange sliter, ifølge Inger Christiansen, fylkesdirektør for opplæring i Sør-Trøndelag.

- For dem som sliter, kan det handle om ting som mareritt, tapt nattesøvn og dårlig konsentrasjon, sier hun til adressa.

Christiansen sier skolen vil strekke seg langt for å legge til rette for disse elevene. Hun viser til at skoleåret kan deles opp, at eleven kan jobbe hjemme og at det ikke er noen fraværsgrense i den videregående skolen.

- Når jeg sier at det ikke eksisterer fraværsgrense, så er det selvsagt innenfor en viss grense. Dersom en elev ikke viser seg på et halvt år, og vi mangler en dialog med vedkommende, blir det vanskelig, sier Christiansen.

Les også: Politiets forklaringer spriker

- Stigmatisert

Alt fravær kommer imidlertid på vitnemålet og vil bli synlig for fremtidige arbeidsgivere, selv om en forklaring kan legges ved.

Solbekk, som selv har en datter som var på Utøya 22. juli, mener fravær som skyldes angrepet på Utøya ikke bør stå på vitnemålet i det hele tatt.

- Dersom dette fraværet blir dokumentert i et eget vedlegg, vil både fremtidige skoleinstanser og arbeidsgivere få vite at vedkommende var på Utøya 22. juli. Ungdommene ønsker å komme bort fra at alle vet at de var på øya under massedrapet. Det blir en fremtidig stigmatisering som de må få slippe, sier hun.

Personvernpolicy