Ingen syke dyr funnet på Svalbard i helgen

AVLIVET: Ett av reinsdyrene som ble avlivet i nærheten av Longyearbyen på grunn av mistanke om rabies. Foto: Sysselmannen på Svalbard / Scanpix
AVLIVET: Ett av reinsdyrene som ble avlivet i nærheten av Longyearbyen på grunn av mistanke om rabies. Foto: Sysselmannen på Svalbard / Scanpix

Sysselmannens folk fant ingen dyr som så ut til å være smittet av rabies da de fløy over et område rundt Longyearbyen lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om rabies og utbruddet på Svalbard
* Dødelig virussykdom som angriper nervesystemet hos varmblodige dyr. Kalles også hundegalskap.


* Forekommer i 150 land i alle verdensdeler unntatt Australia og Antarktis.

* I industrialiserte land hovedsakelig hos ville dyrearter, men kan spres til husdyr og mennesker. Hunder i Norge skal vaksineres mot rabies.

* Første vaksine til bruk på mennesker ble utviklet i 1885. Dagens vaksine har vært i bruk siden 1976.

* Rabies er ikke påvist hos mennesker i Norge siden 1815. Det siste tilfellet hos dyr på fastlandet var i 1826.

* Viruset ble første gang påvist hos polarrev på Svalbard i 1980. Rabiessmitte er ikke blitt overført til mennesker på Svalbard.

* 12. september 2011 ble en polarrev med rabies drept av en hund i Longyearbyen.

* 21. september ble rabies også påvist hos to reinsdyr på Svalbard.

* Disse tilfellene førte til at det ble satt i gang vaksinering av utsatte grupper på øygruppa.

* Sykdommen overføres via kroppsvæske, normalt som følge av bitt.

* Ved bitt må såret straks vaskes med såpe, og behandling med vaksine og medisin settes i gang så raskt som mulig.

* Uten behandling vil sykdommen vanligvis bryte ut etter tre til tolv uker, det tar sjelden lengre tid enn et år. Uten behandling ender sykdommen med døden etter to til sju dager.

Kilde: Folkehelseinstituttet, helsenett.no

Mandag blir det ny flytur, denne gang sammen med representanter fra Mattilsynet. De kom til Svalbard søndag for å bidra til å få bukt med rabiessmitten på øygruppa.

– Vi skal møtes mandag formiddag og tar en ny flytur sammen med dem, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen til NTB.

Les også: Omfattende vaksinering mot rabies på Svalbard

De neste tre ukene skal en tiltakssone overvåkes jevnlig fra lufta. Samtidig skal det drives intensiv revefangst.

Stokke understreker at det er helt nødvendig å få oversikt over alle smittekilder.

– At dette dukker opp her, skyldes at smittet polarrev vandrer over isen. Både Grønland og Russland er potensielle kilder for dette, sier han.

Prøver sendt

Søndag ble det sendt prøver fra to døde dyr til Veterinærinstituttet i Oslo. Det dreier seg om en polarrev og et reinsdyr som ble funnet sist torsdag. I tillegg ble det sendt prøver fra et reinsdyr som ble slaktet med barnehagebarn til stede.

De første prøvesvarene kan tidligst komme tirsdag, ifølge Stokke.

Les også: Barnehagebarn og reinjegere kan være rabiessmittet

Onsdag ble det for første gang påvist rabiessmitte hos to reinsdyr på Svalbard. Noen dager tidligere ble smitten også påvist hos en rev i Longyearbyen, for første gang siden 1980.

– Det er ingen tegn til hysteri her, men det er jo selvfølgelig et hett samtaleemne på butikken, sier Espen Stokke.

Vaksiner

Smittevernlege Ole Tveiten på Svalbard understreker at faren for at folk er smittet av rabies, er omtrent lik null. Men Mattilsynet og Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinering likevel, for å være på den sikre siden.

Fredag startet vaksineringen, og mandag kan de neste stille seg i kø for å få en sprøyte. Barnehagebarna som var med på reinslakt, er blant dem som står på lista over utsatte grupper, og disse får tilbud om gratis vaksine. Det gjelder alle voksne og barn som har vært med på reinjakt, slakting eller partering av dyr, og dermed kan ha vært utsatt for smitte. Dersom alle takker ja, er det snakk om 200–300 personer.

– Vi er selvsagt spent på hvor mange som stiller til vaksinering, sier Espen Stokke.

Les også: Reinsdyr på Svalbard hadde rabies

Sykehuset fikk tilsendt 500 vaksiner fredag, og Folkehelseinstituttet har ytterligere 6.000 vaksiner liggende. Folk som gjerne vil ha vaksine for å forebygge smitte, kan også få det, men mot betaling, og plass litt lenger bak i køen.

Vil ha tips

Dersom innbyggerne ser dyr med unormal atferd, skal de kontakte Sysselmannens vakttelefon, 414 03 165. Folk må ikke selv avlive syke dyr, understreker Sysselmannen på sine nettsider. Sysselmannen ønsker også informasjon om kadavre i terrenget.

En rekke tiltak er satt i verk for å få kontroll over situasjonen, blant annet ekstraordinær båndtvang, i tillegg til avliving av rever og flyovervåking.

Les flere nyheter

Personvernpolicy