Åpen for alle - alltid

Massiv motstand mot uravstemning i SV

SVs landsstyre har vraket forslaget om uravstemning over ny SV-leder. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SVs landsstyre har vraket forslaget om uravstemning over ny SV-leder. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Massiv motstand fra fylkeslederne i SV senket forslaget fra nestleder Bård Vegar Solhjell om å velge Kristin Halvorsens etterfølger ved uravstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed blir valget gjennomført på vanlig måte, ved at valgkomiteen kommer med sin innstilling til det ekstraordinære landsmøtet til våren.

Den ene av partiets to nestledere, Audun Lysbakken (34), og kommunalpolitisk talsmann Heikki Holmås (39) er kandidater til ledervervet. Den andre nestlederen, Bård Vegar Solhjell (39), trakk sitt kandidatur lørdag.

Les også: Solhjell vil ikke bli SV-leder likevel

Les også: Ap og LO støtter Lysbakken som fremtidig SV-leder

SV landsstyre hadde en grundig debatt om uravstemning lørdag, og ved en lukket prøveavstemning ble det allerede på kvelden klart at forslaget ville falle med stor margin.

Forut for voteringen søndag anbefalte dermed redaksjonskomiteen at det ikke skulle bifalles. Kun fem stemte imot, blant dem Solhjell.

Halvorsen positiv

Halvorsen stilte seg under debatten positiv til uravstemning med den begrunnelse at det ville skape engasjement og temperatur ute i lokallagene. Søndag konstaterte hun at en slik utradisjonell måte å velge leder på, bare kan brukes dersom det er bred enighet om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og det var det altså ikke ved denne anledning. Men partivedtektene åpner i prinsippet opp for uravstemninger, la partilederen til.

Hun ville ikke si at den ene valgprosedyren er mer demokratisk enn den andre, og poengterte at hun ikke la mye prestisje i saken.

– Det er helt greit at det blir et tradisjonelt valg, når så mange av fylkeslederne har store motforestillinger, sier partilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV gjorde et begredelig lokalvalg med en oppslutning på 4,3 prosent, og Halvorsen kunngjorde sent på valgkvelden 12. september at hun går av som SV-leder til våren. Hun ønsker heller ikke gjenvalg til Stortinget.

Ut i valgkamp

Holmås sier han er klar til valgkamp om ledervervet, selv om valget først finner sted på det ekstraordinære landsmøtet, en gang i løpet av første kvartal 2012, som det heter i vedtaket fra landsstyremøtet. Det kan altså gå et halvt år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo da, det kan ta lang tid. Men mellom våre daglige forpliktelser i regjering og på Stortinget skal Audun Lysbakken og jeg reise rundt i landet og snakke med medlemmene. Så det blir jo en slags duell ut av det, uten at vi dermed skal hakke på hverandre eller slenge dritt. Vi kommer sikkert til å reise sammen mange ganger, sier Holmås til NTB.

Han understreker at de to selvsagt deler politisk plattform og grunnsyn, sågar samme bergensdialekt, men at det er en personlighetsfaktor som kan slå begge veier.– Vi brenner nok for saker på litt forskjellig måte, så personen spiller en rolle, sier Holmås.

Les også: Kristin Halvorsen trekker seg som SV-leder


Les flere nyheter