Kvinner får stemmerett i Saudi-Arabia

Kong Abdullah gir saudiarabiske kvinner stemmerett i lokalvalg fra neste år. Foto: REUTERS/SCANPIX
Kong Abdullah gir saudiarabiske kvinner stemmerett i lokalvalg fra neste år. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner får stemmerett og mulighet til å stille i det neste lokalvalget i Saudi-Arabia, kunngjør kong Abdullah. Kvinner skal også kunne sitte i shurarådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringene skjer etter det forestående lokalvalget torsdag og vil dermed først få virkning ved neste valg om fire år.

– Ettersom vi avviser å marginalisere kvinner i samfunnet i alle roller som overholder sharia, har vi vedtatt å involvere kvinner i shurarådet som medlemmer fra og med neste periode, sa kongen i en tale til rådet søndag.

– Kvinner vil være i stand til å stille som kandidater i lokalvalget og vil også ha stemmerett, fortsatte kongen i det som blir beskrevet som en overraskende tale.

Lokalvalgene er de eneste som er åpne for folkeopinionen i Saudi-Arabia.

Konservativt land

Over 5.000 menn stiller til valg i torsdagens lokalvalg i Saudi-Arabia, det andre valget i landets historie.

Saudi-Arabia tok et første skritt i retning demokratiske valg i 2005. Da fikk saudiarabiske menn rett til å velge halvparten av representantene i lokale forsamlinger. Resten av representantene utpekes av regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia er svært konservativt, og kvinner er underlagt flere begrensninger. De må dekke seg til, trenger tillatelse fra en mannlig slektning for å reise og er forhindret fra å søke flere typer jobber. De har heller ikke hatt mulighet til å ta førerkort.

Lang kamp

Aktivister har lenge kjempet for å bedre kvinners rettigheter i det oljerike landet. I mai ba en gruppe intellektuelle og aktivister om en boikott av valget.

I april møtte en gruppe kvinner opp for å registrere seg som velgere i byen Jeddah, en sjelden offentlig demonstrasjon mot valgsystemet. Kvinnene ble vist bort.

Kvinnerettsaktivister har også markert seg ved å bryte kjøreforbudet. I sommer satte flere kvinner seg bak rattet for å aksjonere etter at en kvinne ble pågrepet for å ha kjørt bil og lagt ut klipp av handlingen på internett.

Les flere nyheter