Makau satte verdensrekord

Patrick Makau satte verdensrekord da han løp på 2.03.38 i Berlin maraton søndag. Foto: Scanpix/AFP/Odd Andersen

Patrick Makau fra Kenya satte verdensrekord da han vant Berlin maraton på 2.03.38 søndag.

2.09.36: Clayton i Fukuoka 3/12-67

Geoffrey Mutai, Kenya løp 18/4-11 på 2.03.02 i Boston, men det ble ikke godkjent som rekord på grunn av høydeforskjell og medvind i løypa som har start og mål ulike steder. (©NTB)

Makau gjentok ikke bare fjorårsseieren i løpet, han senket verdensrekorden til Haile Gebrselassie med over 20 sekunder. Gebrselassie greide 2.03.59 i Berlin for tre år siden.

Gebrselassie var med i feltet også søndag, men han greide ikke å svare på Makaus rykk etter 27 kilometer. Etiopieren, som hadde sagt at han ønsket en meget sterk tid, fikk så store problemer at han måtte stoppe opp.

– Gebrselassie er en stor mester, og det er vidunderlig å ha slått både ham og rekorden hans. I dag tidlig følte jeg meg ikke så bra, men kroppen føltes fin da løpet startet, sa Makau.

– Nå gleder jeg meg til å løpe maraton i London-OL neste år.

Makaus landsmenn Stephen Chamlany og Edwin Kimaiyo ble nummer to og tre, men de endte langt bak vinneren. Chemlany, som var en av løpet seks harer, fullførte på 2.07.55 og Kimaiyo på 2.09.50.

Også kvinneklassen ble vunnet av en kenyaner. Florence Kiplagat løp inn til tiden 2.19.44.

Makaus verdensrekord var den åttende satt i Berlin maraton. De fire siste rekordene er kommet i det løpet.