Maria Amelie skriver bok om Trandum

Maria Amelie skriver på en ny bok. Her er hun fotografert på Nansenskolen under et foredrag om papirløse tidligere i år. Foto: Scanpix
Maria Amelie skriver på en ny bok. Her er hun fotografert på Nansenskolen under et foredrag om papirløse tidligere i år. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Trandum var verre enn et fengsel, sier hun. Nå blir erfaringene fra transittmottaket til ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Maria Amelie-saken

* Navnet Maria Amelie er forfatterpseudonym for Madina Salamova, født 30. mai 1985 i Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

* Foreldrene tok datteren med seg da de flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i 2003. Etter det levde familien i skjul som papirløse.

* Som papirløs har hun fullført videregående skole i Norge, samt tatt en mastergrad i teknologi og vitenskap ved NTNU i Trondheim.

* Maria Amelie ga i fjor ut boka «Ulovlig norsk», som handler om livet som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid henne til «Årets Nordmann».

* 12. januar ble hun pågrepet etter å ha holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer. saken utløste protester og demonstrasjoner over hele landet.

* 24. januar ble Maria Amelie sendt ut av landet til Moskva.

* Regjeringen har endret reglene slik at man kan få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring selv om man har brutt utlendingsloven. Det stilles krav til jobbtilbud, utdannelse og korrekte ID-papirer fra hjemlandet.

* Etter å ha oppholdt seg sju uker i Moskva i påvente av å få nødvendige identifikasjonspapirer som innenriks- og utenrikspass, flyttet hun til Krakow i Polen som fribyforfatter, støttet av foreningen for forfulgte forfattere, ICORN.

* 8. april fikk Maria Amelie innvilget arbeidstillatelse og kunne returnere lovlig til Norge en uke senere.

Kilde: NTB

Maria Amelie ble lørdag kveld intervjuet på Kapittel-festivalen i Stavanger, en internasjonal festival for litteratur og ytringsfrihet.

Etter at Maria Amelie ble arrestert 12. januar i år for å sendes ut av landet, ble hun plassert på Trandum transittmottak i påvente av utsendelsen. Internatet er for utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge.

Nå røper Amelie at opplevelsene fra Trandum er sentralt i den nye boken, selv om hun foreløpig ikke kan si så mye mer om innholdet.

Strengt regime

Amelie beskriver transittmottaket som verre enn et fengsel.

- For å bytte kanal på TV-en i stuen måtte vi gå til vaktrommet og spørre. Fra klokken 22 til 8 var vi låst inne på rommet og hvis vi skulle på do, måtte vi banke på døren. Det var kort tid til besøk og bare fem minutter til å ringe én person om dagen. Det var vanlig med kroppsvisiteringer. Disse rare reglene gjorde at man ble mistenkeliggjort og at man ikke følte seg som et menneske, sier Amelie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele det 40 minutter lange intervjuet med Amelie kan du se på Aftenbladet.no.

- Jeg vil bruke den kunnskapen jeg fikk gjennom det som skjedde 12. januar. Jeg vil fortelle hvordan det er å bli arrestert og bo på Trandum, og hvordan det er å bli deportert og konfrontert med det man har fryktet aller mest, sier hun.

Les også: Maria Amelie fått innvilget arbeidstillatelse

- For første gang må jeg huske pinkoder

Det har gått et år siden Maria Amelie ga ut boken «Ulovlig norsk», som handler om livet som papirløs flyktning i Norge. I mellomtiden har hun blitt sendt ut av landet, men fikk returnere etter at regjeringen endret lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er utrolig glad for at jeg fikk lov til å komme tilbake, sier Amelie, som nå jobber som journalist i Teknisk Ukeblad.

Les også: Maria Amelie er journalist

Å gå fra å være papirløs til å være lovlig norsk, er ikke helt uproblematisk, forteller Amelie. For første gang har hun pass og bankkort, og må nå lære seg å huske pinkoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en veldig merkelig tilværelse med mange ting jeg må lære meg, for eksempel hvordan jeg betaler skatt og hva avspasering betyr. Det måtte jeg spørre om på jobb. Jeg er ganske grønn, sier Amelie til intervjuer Elisabeth Dyvik fra ICORN (International Cities Of Refugee Network).

Les også: Maria Amelie: - Gleder meg til et stabilisert liv

- Fint å betale skatt

Amelie forteller at hun trives godt i sin nye tilværelse som journalist.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle jobbe som journalist, men det har vært helt fantastisk. Det er utrolig flott arbeidsmiljø og jeg lærer veldig mye. Det er fint å kunne føle at man er integrert og at man kan bidra ved å betale skatt. Det er en viktig del av det å være menneske.

Et tema Amelie ikke vil snakke om i intervjuet, er foreldrene hennes.

- Det har vært ganske tøft. Jeg håper at det kommer til å gå bra med dem, men det er vanskelig å snakke om, sier hun.

Les også: Maria Amelies foreldre trolig ut av dekning