Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

Presidentvalget i Russland skal holdes 4. mars neste år, og Vladimir Putin tar sikte på innta presidentstolen igjen. Foto: Scanpix/REUTERS/Alexander Zemlianichenko
Presidentvalget i Russland skal holdes 4. mars neste år, og Vladimir Putin tar sikte på innta presidentstolen igjen. Foto: Scanpix/REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Russlands president Dmitrij Medvedev foreslår Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA OM PUTIN OG MEDVEDEV

* Vladimir Putin (født 1952) ble utnevnt til statsminister av daværende president Boris Jeltsin i 1999. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president. Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i 2004.

* Grunnloven satte en stopper for en tredje mandatperiode på rad for Putin i 2008, da Putin overtok som statsminister under president Dmitrij Medvedev.

* Medvedev (født 1965) arbeidet under Putin på 1990-tallet i statsforvaltningen i St. Petersburg og fulgte ham på 2000-tallet til Kreml i Moskva.

* I 2008 ble han med Putins støtte valgt til president. Han utnevnte deretter Putin til statsminister.

* Både Medvedev og Putin har tidligere sagt at de vurderte å stille ved presidentvalget i 2012. (©NTB)

Den russiske presidenten foreslo på en partikonferanse lørdag statsminister Vladimir Putin som presidentkandidat i neste års valg.

Putin var president i Russland i to etterfølgende perioder fra 1999 til 2008.

Han kunne ikke stille til valg som president for tredje gang i 2008, og støttet den gang Medvedevs kandidatur. Ifølge den russiske grunnloven kan ingen sitte som president i mer enn to etterfølgende perioder.

Les også: Putin og Merkel kandidater til kinesisk fredspris

Praktisk arbeid

Medvedev sier at han nå er klar til å sette i gang med «praktisk arbeid» i regjeringen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Dersom partiet (det regjerende «Forent Russland») vinner valget, og det er jeg nesten sikker på, er jeg klar til å fortsette det virkelige arbeidet med å modernisere landet, sier Medvedev.

Putin sier det er en stor ære å bli utpekt som presidentkandidat, og foreslår Medvedev som sin etterfølger i rollen som statsminister. Han har tidligere vært vise-statsminister i Putins regjering.

Bestemt på forhånd

Statsministeren bekreftet ifølge Russia Today at avgjørelsen mellom ham og presidenten om hva de skulle gjøre i fremtiden, ble tatt for flere år siden.

Ifølge Putin er verken han eller Medvedev opptatt av hvilke posisjoner de har.

- Mye mer viktig er hva vi alle gjør, hvilke resultater vi oppnår og borgernes mening om alt dette, sier han ifølge Russia Today.

Han sier et av regjeringens hovedmål vil være å øke Russlands økonomiske vekst med opptil seks til syv prosent hvert år.

Les også: - God KGB-kandidat

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden