Venter på riktig hytte

Det er få hytter til salgs, men desto flere tomter regulert til fritidsbolig, ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Dette er fra Son i Akershus, hvor hytteeierne har utsikt over Oslofjorden. (FOTO: A. Andersen / zOvenfra Flyfoto)
Det er få hytter til salgs, men desto flere tomter regulert til fritidsbolig, ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Dette er fra Son i Akershus, hvor hytteeierne har utsikt over Oslofjorden. (FOTO: A. Andersen / zOvenfra Flyfoto)

Hyttemarkedet er stabilt, med mange på visning, men kjøperne har det ikke travelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi merker at mange potensielle kjøpere sitter og venter på riktig objekt. Folk har god tid, sier Joachim Kolderup, eiendomsmegler og daglig leder i Boa Eiendomsmegling i Moss i Østfold.

Han viser fram en av hyttene han skal selge i Son i Akershus. Den er 70 kvadratmeter stor og har en prisantydning på i underkant av 7 millioner kroner. Med på kjøpet følger blant annet egen strandlinje, brygge, utsikt over Oslofjorden, en tomt på 2,3 mål og innlagt strøm.

Kolderup har de siste årene solgt mange hytter i strandsonen. Han stadfester at hyttesalget ikke er som det var i toppårene 2007 og 2008.

– Det er likevel grei fart i markedet. 2011 er vel det man kaller et normalår. I år har vi omsatt hytter i alle prisklasser, men salgsobjektene ligger ute litt lenger før de får nye eiere. Det som er riktig priset, blir imidlertid solgt. Det kjennetegner et sunt marked, fastslår eiendomsmegleren.

Vil ha hele bildet

På Geilo i Buskerud selges det naturlig nok fjellhytter. Her har Christian Haatuft, megler i Eiendomsmegler 1, nøyaktig de samme erfaringene som kollega Kolderup. Også her ligger prospektene ute noen uker lenger enn de gjorde tidligere.

– Hyttemarkedet er helt OK. Vi har solgt omtrent like mange hytter som i fjor, og prisnivået er også på nivå med 2010, konkluderer han.

Haatuft opplyser at 2007 fortsatt er toppåret.

– Da ble bortimot alt solgt på første visning – og ofte usett før visningen. Nå er trenden at folk kommer på visning på den samme hytta både to og tre ganger. De ønsker mer detaljert informasjon, for eksempel om kostnadene ved snøbrøyting, for å danne seg et fullstendig bilde av hva de årlige hytteutgiftene blir. Men det er jo bra at folk er nøye i sine vurderinger og investeringer, konkluderer han.

Høsten er høysesong for hyttesalg og hyttekjøp, både på fjellet og i strandsonen.

– Vi venter inn en god del nye salgsobjekter rundt høstferien i begynnelsen av oktober. Deretter er det et bra markedet helt til rett over påske, med topper rundt juletider og i vinterferien. De nærmeste månedene venter vi ingen store svingninger i hyttemarkedet, meddeler Haatuft.

Få hytter til salgs

Bjørn-Erik Øye, analytiker og partner i Prognosesenteret, opplyser at hytteprisene har gått litt opp de siste årene.

– Gjennomsnittsprisen for en hytte lå på 1,22 millioner kroner i 2007. Den har økt jevnt og trutt siden da, og jeg tror det fortsetter sånn de neste årene. I år havner gjennomsnittet etter all sannsynlighet et sted mellom 1,4 og 1,5 millioner kroner. I andre kvartal i år var gjennomsnittet 1,5 millioner kroner. Det blir spennende å se tallene for tredje og fjerde kvartal. September og oktober er jo tiden for hyttesalg, i tillegg til ukene rundt vinterferien, sier Øye.

Han legger til at om lag halvparten av hyttene som omsettes årlig, ikke legges ut for salg.

– Årlig omsettes det cirka 22.000 fritidsboliger, men cirka 10.000 av disse går i arv til neste generasjon. De er dermed aldri ute på det åpne markedet. De mest attraktive hyttene blir ofte i familien. Det er rett og slett ikke så mange hytter å velge mellom for dem som ønsker å kjøpe, meddeler Øye.

På Finn.no er det eksempelvis omkring 4500 hytter og cirka 1200 fritidstomter til salgs nå.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy