Slutt på «siste måltid» for dødsdømte

Texas-fengslene avskaffer tradisjonen med å la de innsatte ønske seg et måltid før henrettelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om dødsstraff
  • I USA støtter et flertall av befolkningen dødsstraff, og de fleste henrettelsene går relativt ubemerket hen.
  • I 2010 ble minst 527 mennesker henrettet i 23 land. Kina, Saudi-Arabia, Iran og USA er blant landene som dømmer flest mennesker til døden.
  • 58 land har fremdeles dødsstraff i lovverket og har gjennomført henrettelser i løpet av de siste 10 årene.
  • I USA er det nå 34 delstater som har dødsstraff i lovverket etter at delstaten Illinois avskaffet dødsstraffen i 2011.
  • Amnesty International anslår at over 25.000 mennesker sitter i dødsceller rundt om i verden. I USA satt det 3.260 fanger på dødsceller per 1. april 2011
  • Internasjonale avtaler om menneskerettigheter forbyr å dømme noen til døden for forbrytelser begått før fylte 18 år.
  • I desember 2010 vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon der alle stater ble oppfordret til å avskaffe dødsstraffen.

Kilde: Amnesty International Norge

I flere tiår har personer på dødscelle i Texas i det minste hatt én ting å se frem til; et siste måltid.

Men torsdag denne uken sa fengselsmyndighetene stopp, skriver The New York Times.

Avgjørelsen kom dagen etter at Lawrence Russel Brewer, dømt for et rasistisk motivert drap på James Byrd Jr. i 1998, ble servert et overdådig siste måltid før han fikk giftsprøyten.

Måltidet, som Brewer hadde bestilt, besto blant annet av to kyllingbiffer, en trippel cheeseburger med bacon, en osteomelett med biff og grønnsaker, grillet kjøtt, en halv loff, tre fajitas, en «kjøttelskers»- pizza, en halvliter iskrem, en skive med peanøttsmør og tre ingefærøl.

- Svært upassende

- Nok er nok, raste senator og formann i justiskomiteen i Senatet, John Whitmire, da han fikk høre om det overdådige måltidet.

I et brev til fengselsmyndighetene ba han om at praksisen måtte opphøre øyeblikkelig. Han truet med å få på plass en lovgivning om han ikke ble hørt.

- Det er svært upassende å gi en dødsdømt person et slikt privilegium. Det er et privilegium som gjerningsmannen ikke ga til offeret, uttalte Whitmire.

Bare timer senere kom svaret fra fengselsdirektør Brad Livingston, som bekreftet at de dødsdømte fra nå av bare vil få servert akkurat den samme maten som andre lovbrytere.

Ifølge Whitmire er det ikke økonomiske hensyn som ligger bak motstanden mot et siste ønskemåltid. Han sier at det er et spørsmål om prinsipp.

- Gjorde narr

- Hvorfor i all verden skal du behandle ham som en kjendis to timer før du henretter ham? Det er galt å behandle en brutal morder på denne måten. La ham spise samme måltid som de andre.

Lawrence Russel Brewer ble dømt til døden for et rasistisk motivert drap. Lawrence Russel Brewer ble dømt til døden for et rasistisk motivert drap.

Brewer skal ikke ha spist sitt siste måltid, og Whitmire mener bestillingen var et forsøk på å gjøre narr av hele prosessen.

De fleste stater som har dødsstraff tillater fangene å ønske seg et siste måltid. Noen fengsler tillater de innsatte å velge fra en meny, mens andre har et kostnadstak på hva de kan bestille.

Aktivister mot dødsstraff har ikke reagert på avgjørelsen i Texas, ettersom de mener tradisjonen har latt fengselsvesenet se mer barmhjertig ut enn det er.

- Jeg er helt imot dødsstraff, men jeg forstår absolutt ikke logikken i et siste måltid, og måten det blir gjort til et show, sier Jim Harrington, leder for Texas Civil Rights Project.

- Smålig

Richard Dieter, administrerende direktør i Death Penalty Information Center, mener beslutningen om å droppe det siste måltidet, er smålig.

- Hvis systemet med det siste måltidet har blitt misbrukt, så er det kanskje nødvendig å endre systemet, men det er mye mer alvorlige overgrep som har foregått i form av mangel på rettssikkerhet i Texas. Innsatte ville nok foretrukket en siste advokat fremfor et siste måltid, sier Dieter.

Trass i skarpe internasjonale protester ble dødsdømte Troy Davis henrettet i Georgia denne uken. 42 år gamle Davis, som var svart, var dømt til døden for drapet på en hvit politimann i 1989, til tross for at det ikke fantes noen fysiske beviser mot ham, og sju av de ni vitnene i saken senere trakk tilbake sine vitnemål.

Lederen for Europarådet, Norges tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, var blant dem som oppfordret amerikanske myndigheter til å finne en måte å spare Davis' liv.

Troy Davis selv har bedt motstandere av dødsstraff om å fortsette kampen mot avstraffelsesmetoden.

Se også: Troy Davids siste ord

Les flere nyheter her

Personvernpolicy