Amerikansk ekspert på WTO:– Tiltak mot finanskrisen kan være ulovlig i WTO

KRAFTIGE ADVARSLER I KRISETID: Lori Wallach (bildet) deler bekymringene med Stiglitz-kommisjonen og EU-kommisjonen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
KRAFTIGE ADVARSLER I KRISETID: Lori Wallach (bildet) deler bekymringene med Stiglitz-kommisjonen og EU-kommisjonen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skatt på finanstransaksjoner og andre tiltak for å stabilisere finansmarkedet kan være ulovlige, ifølge WTO-avtale om fri flyt av finanstjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik er frihandelsavtalen om tjenester:

153 av verdens stater har som medlemmer i Verdens handelsorganisasjon WTO forpliktet seg i en rekke avtaler til å avstå fra handelshindrende tiltak.

GATS er WTOs Generalavtale om handel med tjenester.

I GATS kan hvert enkelt land forplikte seg til mer eller mindre av bestemmelser om fri handel meg tjenester over landegrensene. Dette omfatter alt fra pengeflytting til oljeutvinning.

Les om WTOs avtaler hos Utenriksdepartementet.

WTO har blitt mest omtalt de siste årene for de mislykkede forhandlingene i den såkalte Doha-runden. Der har landene forgjeves forsøkt å bli enige om en avtale som ytterligere innskrenker statenes handlingsrom for å regulere handel.

Mindre kjent blant folk flest er at det fra før ligger en omfattende, EØS-liknende avtale som på mange punkter binder statene.

Les GATS-avtalen her.

GENÈVE (ABC NYHETER): Det sier en av USAs fremste eksperter på Verdens handelsorganisasjon (WTO), Lori Wallach i organisasjonen Public Citizen.

Idet verden igjen skjelver for utsiktene til en ny global finanskrise, advarer hun mot virkninger av WTOs frihandelsavtale om tjenester, kalt GATS (General Agreement on Trade in Services).

Les også: Ber om raske tiltak.

– Binder i ny situasjon

Frihandelsavtaler land forpliktet seg til i en helt annen situasjon på 90-tallet, kan hindre innføring av viktige tiltak mot uheldig finansspekulasjon nå.

Det var budskapet hennes på en større konferanse i WTO-hovedkvarteret i Genève denne uka.

Les den omfattende presseomtalen av Lori Wallach.

Utrygt for Tobin

For eksempel kan forslaget om en avgift på grensekryssende finansspekulasjoner, ofte kalt Tobin-skatt, være forbudt etter den eksisterende frihandelsavtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest på mandag gikk presidenten i Niger inn for en skatt på finansspekulasjon i landbruksvarer.

Les: Krever skatt på matspekulantene.

– Ikke oppdatert til krise

– Etter forrige finanskrise og foran det som kan bli en ny, har det vært bevegelse mot mer reguleringer, sier Lorri Wallach og fortsetter:

– Men WTOs regler for handel med finansielle tjenester har ikke blitt oppdatert i den nye situasjonen.

– Det land ikke tenkte på, eller ikke ønsket på 90-tallet, kan nå bli forhindret, framholder Wallach.

Store svingninger

Hun får oppslutning av Andres Arauz, en av direktørene i Ecuadors sentralbank:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det ti ganger så mye omsetning i alle slags verdipapirer som kalles futures, som størrelsen på verdens reelle økonomi. Det skaper stor volatilitet i våre systemer. Det ville være smart å innføre regler om disse derivatmarkedene uten å komme i konflikt med GATS, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endring kan bli dyrt

– Etter GATS kan forpliktelser kun endres etter artikkel 21, som pålegger forhandlinger med alle andre land som blir berørt. De har da krav på kompensasjon, påpeker hun.

– Viktigst for u-land er det at innføring av makroøkonomiske regler for å hindre store svingninger ved at internasjonal kapital trekkes inn og ut, er at det kan støte mot GATS-forpliktelser om tillate fri bevegelse av kapital, legger hun til.

WTO-sjefen avviser tvert

På en større pressekonferanse spurte ABC Nyheter WTOs generaldirektør Pascal Lamy om det kan tenkes at regler fra 90-tallet kan begrense det internasjonale handlingsrommet for tiltak mot finanskrise nå, var svaret klart:

– GATS-forpliktelser innvirker ikke på medlemmene mulighet til å regulere sine finansmarkeder, sier han.

Lamy: – Wallach tar feil

Enkelt og greit: - Lori Wallach tar feil, sier Pascal Lamy. Foto: Thomas VermesEnkelt og greit: - Lori Wallach tar feil, sier Pascal Lamy. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er forskjell på å åpne markedene og regulere å regulere dem. Land står fritt til å innføre reguleringer, men med ett unntak. De medlemmene som har forpliktet seg til å åpne for utenlandske operatører, kan ikke lenger innføre reguleringer som diskriminerer, sier Lamy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lori Wallach griper GATS-avtalen også inn i reguleringer av finansmarkedene selv om de ikke diskriminerer utenlandske aktører?

Lori Wallach tar feil, sier Lamy til ABC Nyheter.

EU-kommisjonen usikker

Så enkelt ser ikke EU-kommisjonen det. I fjor offentliggjorde kommissær Olli Rehn et notat som vurderte at innføring av en finans-skatt kunne komme på kant med EUs forpliktelser i GATS-avtalen.

Les Kommisjonens uro-notat om WTO.

I et notat dokumenterer Lori Wallach at USAs nåværende finansminister Timothy Geithner den gang GATS-avtalen ble utformet, advarte om at det kunne innskrenke muligheten til å innføre reguleringer på kapitalmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Public Citizens notat om konflikter mellom finansregulering og WTOs regler.

Stiglitz-kommisjonen advarte

Også ekspertgruppa FN nedsatte for å vurdere styrking av finansmarkedene, Stiglitz-kommisjonen, imøtegikk det Pascal Lamy sier, at WTO-avtalene ikke begrenser spillerommet for tiltak.

«Rammene for finansmarkeds-liberalisering under Finanstjeneste-avtalen i GATS under WTO,...kan begrense regjeringers evne til å endre regulerings-strukturen på måter som støtter finansiell stabilitet.», heter det blant annet i punkt 208 i Stiglitz-rapporten om WTO.

Les flere nyheter.