Tror ikke sexkjøpet rammer Frp særlig hardt

Statsviter Hanne Marte Narud tror ikke sexkjøpsaken vil få noen betydelig innvirkning på Frps oppslutning. Foto: UiO.
Statsviter Hanne Marte Narud tror ikke sexkjøpsaken vil få noen betydelig innvirkning på Frps oppslutning. Foto: UiO.

Valgforskere tror ikke at Bård Hoksruds sexkjøp vil påvirke Fremskrittspartiets oppslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-politikeren innrømmet alt og trakk seg fra alle tillitsverv i partiet da hans bordellbesøk i Riga ble avslørt av TV 2s skjulte kamera.

Statsviter Hanne Marte Narud tror ikke sexkjøpsaken får noen som helst innvirkning på Frps oppslutning.

– Vi har ikke mange eksempler på at individhendelser får negative konsekvenser for oppslutningen. Tvert om ser vi at når det blir skandalesaker knyttet til en tillitsvalgt, så har det ingen varig effekt på oppslutningen, uansett parti, sier Narud til NTB.

Professoren ved Universitetet i Oslo ser ikke bort fra at det kan komme en kortvarig effekt, men heller ikke det er sikkert.

– Og husk, det er to år til valget. Da betyr denne saken ikke noe, sier Narud.

Vokser ikke

Statsviter og sosiolog Anders Todal Jenssen tror heller ikke at Frp mister særlig mange velgere på sexkjøp-avsløringene, men sier at saken kan gjøre det vanskeligere for partiet å vinne tilbake gårsdagens Frp-velgere.

– Oppslutningen om Frp er inne i en fallende trend som ser ut til å fortsette også etter valget. Med Hoksrud-saken får partiet ytterligere en vanskelig sak de må håndtere, ta avstand fra og svare på spørsmål om. Dermed blir det mindre tid og plass til å drive partiarbeid og å jobbe for økt oppslutning, sier Jenssen til NTB.

Valgforskeren ved fakultet for samfunnsvitenskap ved NTNU tror at dagens Frp-velgere ikke bryr seg spesielt mye om at en av partiets fremste har kjøpt sex i utlandet.

– De vil enten mene at dette ikke har noe med politikk å gjøre, eller de bryr seg ikke så mye. Men gårsdagens Frp-velgere kan ha vanskeligere for å vende tilbake etter en slik avsløring, sier Jenssen.

Les også: Må ut med 25.000 etter sexkjøp

Ikke sjokkert

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot kan ikke tenke seg at folk vil bry seg spesielt mye om Hoksruds kjøp av sex i Latvia. Han sier til VG Nett at saken vil få minimalt med ringvirkninger, og legger til at det ville blitt mer styr om Hoksrud var medlem av KrF.

– Jeg tror ikke det å kjøpe sex er noe som sjokkerer. Det måtte eventuelt være Siv Jensen som ble sjokkert, men hun blir jo sjokkert av det meste, sier Aarebrot.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden