Høyre vant kampen om fylkene

VINNERNE: Fabian Stang (t.h.) og Stian Berger Røsland under Høyres valgvake. De to ligger an til å bli henholdsvis ordfører og byrådsleder i Oslo. Foto: Scanpix.
VINNERNE: Fabian Stang (t.h.) og Stian Berger Røsland under Høyres valgvake. De to ligger an til å bli henholdsvis ordfører og byrådsleder i Oslo. Foto: Scanpix.

Høyre ligger an til å få fylkestoppen i ni fylker etter valget, mens Arbeiderpartiet får åtte. I to fylker får trolig Senterpartiet fylkesordføreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Kommunal Rapport som har laget oversikten over fylkesordførere – og fylkesrådsledere der det er parlamentarisme. Også Oslo er med i oversikten, selv om det her er byrådsleder.

I hovedstaden startet de borgerlige partiene samtalene om byrådsmakta torsdag. Alt tyder på at Stian Berger Røsland (H) fortsetter som byrådsleder, mens Fabian Stang (H) går på en ny ordførerperiode.

Les også: Takket ungdomspartiet for valgresultatene

I Vestfold er Høyre det største partiet, og det ligger Per Eivind Johansen (H) an til å fortsette som fylkesordfører. Partiet har allerede sikret seg ordførerstolen i Aust-Agder (Bjørgulv Sverdrup Lund), Vest-Agder (Terje Damman), Buskerud (Morten Eriksrød), Hordaland (Tom-Christer Nilsen), Rogaland (Janne Johnsen) og Troms (Terje Olsen). Akershus avgjør denne uka om det blir parlamentarisme. Nils Aage Jegstad (H) ligger an til å bli fylkesordfører, og blir eventuelt fylkesrådsleder.

Les også: Skammer seg over kvinnemangel

Arbeiderpartiet har allerede sikret seg fylkesordførerne i Østfold (Ole Haabeth), Oppland (Gro Lundeby), Nord-Trøndelag (Ingvild Kjerkol), Sør-Trøndelag (Tore O. Sandvik) og Møre og Romsdal (Jon Aasen). I tillegg ligger partiet an til å ta styringen i Hedmark (Sven Borkhus), Finnmark (Runar Sjåstad) og Nordland (Odd Eriksen – fylkesrådsleder).

Tidligere statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) blir ny fylkesordfører i Telemark, mens Jenny Ellaug Følling ligger an til å gå til topps i Sogn og Fjordane.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden