Dette er årets tv-ord

VINNERE PÅ HVER SIN MÅTE: Charlie Sheen og Kate Middleton. Begge foto: AP.
VINNERE PÅ HVER SIN MÅTE: Charlie Sheen og Kate Middleton. Begge foto: AP.

En prinsesse og en skandaleombrust skuespiller har preget tv-skjermene det siste året. Her er årets tv-ord i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Royal wedding» (kongelig bryllup) og «winning» (å vinne/vinner) er de to mest brukt frasene på tv i 2011, ifølge en undersøkelse som ble offentliggjort tirsdag. Studien samler de mest brukte ordene og uttrykkene i den offisielle tv-sesongen i USA fra 2010 til 2011.

«Bi-winning»

Skuespiller Charlie Sheen ga ordet «winning» ny mening etter at han fikk sparken fra den svært populære situasjonskomedien «Two and a half men». Sheen, som var den best betalte tv-skuespilleren i USA, ga en rekke bisarre intervjuer etter avskjedigelsen. Da han under et tv-intervju fikk spørsmål om han var bipolar, svarte Sheen like så godt: «I'm bi-winning».

For om lag en uke siden gjorde imidlertid Sheen helomvending. 45-åringen beklaget den spesielle oppførselen og sa han forstår tv-sjefene som sparket ham fra «Two and a half men».

Ordet «winning» er like fullt utropt til tv-året nest mest brukte. Charlie Sheen «slo» «Arab Spring» (den arabiske våren – om opprøret i den arabiske verden i år) og «The X Factor», sangprogrammet som ledes av Simon Cowell.

Britisk dominans

Charlie Sheen må imidlertid se seg slått av en prinsesse. Uttrykket «Royal wedding» er det mest brukte tv-uttrykket, skriver nyhetsbyrået Reuters . Nærmere bestemt dreier det seg om bryllupet til Kate Middleton og prins William, som sto 29. april i år i London.

Bryllupet ble sett av millioner verden over og fikk massiv medieoppmerksomhet.

– Det tegner til å bli Kates år. Hun har dominert tv-skjermen gjennom sitt engasjement og motevalg, men fremfor alt på grunn av bryllupet, sier president Paul JJ Payack i språkovervåkningstjenesten Global Language Monitor.

Selskapet bruker en matematisk formel for å spore hvor hyppig ord og uttrykk er brukt i trykte, elektroniske og sosiale medier.

Andre populære tv-ord i år er «Oprah», tv-vertinnen som takker av etter 25 år, «Fukushima» – episenteret til det voldsomme jordskjelvet i Japan, «9/11» , «Obama-vision», «Chicago-style politics» og «Zombies».

Her er noen ordvinnere fra tidligere år:

2010: «Spillcam»: Direkteoverføring fra oljelekkasjen i Mexicogolfen.

2009: «ObamaVision»: President Barack Obamas politikk og oppslutning.

2008: «Beijing: Fra sommer-OL i Kina.

2007: «Surge»: Irak-krigens politiske og militære strategi.

2006: «Truthiness» – brukt av komiker Stephen Colbert på tv-programmet «The Colbert Report».

2005: «Refugee» - fra mediedekningen av tiden etter orkanen Katrina.

2004: «You’re Fired» – uttrykk ofte brukt av Donald Trump i tv-serien «The Apprentice».

Les flere nyheter

Personvernpolicy