Dødsdømte Troy Davis krever løgndetektortest

Troy Davis sine støttespillere kjemper nå på spreng for å avverge at han henrettes i natt (Foto: Scanpix).
Troy Davis sine støttespillere kjemper nå på spreng for å avverge at han henrettes i natt (Foto: Scanpix).

Skal henrettes ved midnatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter planen skal Troy Davis henrettes med giftsprøyte i Georgia ved midnatt norsk tid.

Kommentatorer mener at dette er en av de største justismordene USA har sett, skriver The Telegraph.

Kjemper mot tiden

Davis søknad om benådning ble avvist tirsdag og Troys støttespillere jobber på spreng for å få henrettelsen utsatt.

Nå krever de at myndighetene lar Troy ta en løgndetektortest og oppfordrer fengselets ansatte til å streike eller å melde om at de er syke.

Har pavens støtte

Blant Troy Davis sine støttespillere finner vi blant annet USAs tidligere president Jimmy Carter, Pave Benedict XVI og en tidligere direktør for FBI.

Davis er dømt for drapet på en politimann i Savannah i 1989. Politimannen ble drept utenfor arbeidstid mens han jobbet som sikkerhetsvakt og ble skutt og drept da han forsøkte å hjelpe en hjemløs mann som ble angrepet.

- Vitner innrømmer løgn

Troy Davis sine advokater mener at han er dømt på bakgrunn av upålitelig vitnesbyrd. De hevder at sju av ni vitner som identifiserte Davis som drapsmannen senere har trukket tilbake sitt vitnemål. Drapsvåpenet ble aldri funnet og kulerester stemmer ikke overens med det tidspunktet Davis skal ha avfyrt de dødelige skuddene.

Både påtalemyndighetene og politimannens slektninger mener at de har tatt riktig mann.

Europeisk kritikk

Lederen for Europarådet, Norges tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, oppfordret onsdag amerikanske myndigheter til å finne en måte å spare Davis' liv.

– Det skyldes ikke bare vårt syn på dødsstraff, men først og fremst den store tvilen som fortsatt er knyttet til domfellelsen, framholdt Jagland.

Troy Davis, som selv er svart, er dømt for å ha drept en hvit tobarnsfar. Profilerte afroamerikanere ser saken i et borgerrettsperspektiv og mener den viser hvordan svarte får urettferdig behandling i USAs rettsvesen.

Menneskerettsorganisasjonen har kalt rettsavgjørelsen «et enormt tilbakeslag for menneskerettigheter i USA, der en mann som er blitt dømt på et tvilsomt bevisgrunnlag, skal henrettes av staten».

– Kampen fortsetter

Regjeringen i Frankrike ba onsdag amerikanske myndigheter om ikke å begå en feil som det vil være umulig å rette opp.

– Frankrike beklager dypt at komiteen i Georgia har avvist å benåde Davis, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Paris.

Familien til den drepte politimannen Mark MacPhail er på sin side overbevist om at Davis er skyldig og har bedt om at dødsdommen må fullbyrdes.

Troy Davis selv har bedt motstandere av dødsstraff om å fortsette kampen mot avstraffelsesmetoden.

– Kampen for rettferdighet ender ikke med meg, skriver han i et brev som ble offentliggjort denne uken.

Tidligere i år er til sammen 33 mennesker blitt henrettet i USA. Kina, Saudi-Arabia, Iran og USA er blant landene som dømmer flest mennesker til døden i verden i dag. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden