Rabiessmitten har spredd seg på Svalbard

Prøvene som ble tatt av to reinsdyr på Svalbard, viser at de var smittet av rabies. Nå er det også påvist rabies hos polarrev på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble en pollarrev drept av en hund i Longyerbyen. I samme område som det er påvist rabiessmitte på to reinsdyr ble det i dag også påvist rabies på den drepte polarreven.

Nå råder Folkehelseinstituttet besøkene og fastboende i Svalbard til å følge med på situasjonen og å følge rådene til Sysselmannen.

- Hold avstand

Folk som oppholder seg på Svalbard skal først og fremst holde seg på avstand fra døde dyr og dyr med en unormal oppførsel. De bør være spesielt vaktsomme i forhold til polarrever.

Det er også satt opp en vakttelefon der Sysselmannen ber folk om å melde fra dersom de fatter mistanke om rabies hos dyr.

Vakttelefonnummeret er: 414 03 165

Det er nå innført ekstraordinær båndtvang i Longyerbyen og det er satt opp feller for polarrev i området.

30 år siden sist

Det er påvist rabiessmitte også hos en drept polarrev på Svalbard. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXDet er påvist rabiessmitte også hos en drept polarrev på Svalbard. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Sist gang det ble påvist rabiessmittede reinsdyr på Svalbard var i 1980.

– Da ble det påvist rabies på tolv polarrev, tre reinsdyr og en ringsel. Det er det eneste tilfellet som er rapportert på rein på Svalbard. Senere har det vært enkelttilfeller på rev, men ikke på reinsdyr, sier Kjell Handeland, fagansvarlig for vilt hos Veterinærinstituttet i Oslo, til NTB.

Se video: Her felles rabiesdyrene

- Veldig alvorlig

Hvor alarmerende dette er, mener Handeland avhenger av omfanget.

– Det er store øde områder på Svalbard, så det er nok ingen tilfeldighet at det først oppdages rundt Longyearbyen, sier han.

Dermed er det påvist rabies hos en polarrev og to reinsdyr i nærheten av Longyearbyen.

– Nå er det et utbrudd og ikke lenger noe enkelttilfelle. Dette er veldig alvorlig, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Sysselmannen vil foreløpig følge den planen som er lagt, men vil vurdere den fortløpende ettersom situasjonen kan endre seg.

– Det er ikke funnet nye døde eller skadde dyr etter at vi avlivet de to reinsdyrene i helgen. Vi fløy over det aktuelle området i går og vi vil fly over det igjen i morgen, sier Stokke.Sysselmannen vil samordne arbeidet med Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden