Åpen for alle - alltid

Hevder Lars Vilks var drapsmål

TRUET FLERE GANGER: Den svenske kunstneren Lars Vilks har mottatt en rekke trusler etter at han tegnet profeten Muhammed med hundekropp. Nå kan et attentatforsøk mot kunstneren være avverget. Foto: AP.
TRUET FLERE GANGER: Den svenske kunstneren Lars Vilks har mottatt en rekke trusler etter at han tegnet profeten Muhammed med hundekropp. Nå kan et attentatforsøk mot kunstneren være avverget. Foto: AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre mennene som ble pågrepet i Göteborg for en uke siden, mistenkt for å ha planlagt drap, skal ha vært ute etter å ta kunstneren Lars Vilks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennene på 23, 25 og 26 år ble pågrepet under en politiaksjon i Göteborg natt til søndag 11. september. Pågripelsen fant sted ved Röda Stens Konsthall, der det pågikk en internasjonal kunstbiennale. Onsdag for en uke siden ble mennene siktet for drapsplaner.

I dag skriver den svenske avisen Metro at mennene skal ha ønsket å ramme kunstneren Lars Vilks. Det påstår aktor i saken, ifølge «hemmeligstemplet materiale» som avisen skal sitte på.

- Kjøpte våpen

Videre kommer det fram av opplysningene at en av de mistenkte ha kjøpt inn en lommekniv, som skal ha vært tenkt som våpen. Kniven skal ha vært gjenstand for diskusjon under en overvåket telefonsamtale mellom to av de mistenkte, skriver Metro. Politiet skal også ha beslaglagt et programblad fra åpningen av kunsthallen på Röda Sten under en husransakelse. Notater på dette programbladet skal ha styrket mistanken mot de tre mennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Metro skriver videre at en av de pågrepne skal ha besøkt Röda Sten og spurt etter Lars Vilks i forbindelse med åpningen av kunstbiennalen.

Visestatsadvokat Agneta Hilding Qvarnström vil ikke kommentere opplysningene overfor Metro. Etter sju timer med fengslingsmøter i tingretten sist onsdag bekreftet hun imidlertid at drapsplanene dreide seg om én person, ikke flere.

Mistenkte terror

Lars Vilks har skrevet på sin blogg at han hadde tenkt å besøke kunstutstillingen som ble evakuert søndag 11. september, og det har vært spekulasjoner om han kan ha vært mål for de angivelige drapsplanene. Flere hundre mennesker som var til stede ved den internasjonale kunstbiennalen, ble evakuert da politiet aksjonerte ved midnatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de fire ble pågrepet, mistenkte politiet at de planla en terroraksjon. To dager senere ble imidlertid mistanken endret til planer om drap. En fjerde person på 24 år ble derimot løslatt ettersom tingretten ikke fant tilstrekkelig grunnlag for fengsling. Alle fire har nektet straffskyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I august 2007 trykket den svenske avisa Nerikes Allehanda en tegning laget av kunstneren Vilks der profeten Muhammed er fremstilt som en rondellhund. Vilks opplevde en rekke trusler i etterkant av dette.

Les også: Brødre dømt etter attentatforsøk mot Vilks

Les også: «Jihad Jamie» erkjenner terrormedvirkning

Les også: Siktet for drapstrusler mot Vilks

Les også: Svensk terrorist knyttes til al-Qaida-gruppe

Les også: Muslimer fordømmer trusler mot kunstner

Les også: Skulle drepe svensk karikaturtegner

Les flere nyheter