IMF: Verdensøkonomien hardere rammet enn ventet

Italias statsminister Silvio Berlusconi reagerer sterkt på at ratingbyrået Standard & Poor har nedgradert Italias statsgjeld fra kategorien fra A+/A+ til A/A-1, noe som øker krisen i eurosonen. Berlusconi mener nedgraderingen er grunnløs. Her fra en tidligere debatt i nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS / Max Rossi / SCANPIX
Italias statsminister Silvio Berlusconi reagerer sterkt på at ratingbyrået Standard & Poor har nedgradert Italias statsgjeld fra kategorien fra A+/A+ til A/A-1, noe som øker krisen i eurosonen. Berlusconi mener nedgraderingen er grunnløs. Her fra en tidligere debatt i nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS / Max Rossi / SCANPIX

Verdensøkonomien er hardere rammet enn tidligere anslått, og Hellas' gjeld vil øke til 189 prosent av bruttonasjonalprodukt neste år, advarer IMF. Pengefondet ber nå eurosonen om å skjerpe seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ratingbyrået Standard & Poor's nedgradering av Italias statsgjeld fra kategorien fra A+/A+ til A/A-1 øker krisen i eurosonen.

IMF mener at Europa og USA kan gå inn i en resesjon neste år om ikke de økonomiske problemene, som kan spre seg til resten av verden, blir håndtert.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer også mot å tro at finanskrisen er over.

– Den har utviklet seg til en gjeldskrise og ledighetskrise som er svært alvorlig, sa han til pressen i New York tirsdag.

– Norge vil bli rammet ved et nytt tilbakeslag. Også vi er avhengig av andre land, og nesten halvparten av det vi lager, selges til utlandet. Et nytt tilbakeslag vil ramme norske arbeidsplasser.

Stoltenberg ser en farlig kombinasjon av høy arbeidsledighet og lav vekst.

– På grunn av den høye gjelden er man avskåret fra å ta i bruk virkemidlet med å bruke mer penger. Mange mener man bør bruke mer penger for å stimuler økonomien, men kan ikke, sier Stoltenberg, som mener det er en vanskelig oppgave å balansere budsjettet uten å stramme inn for mye.

– Mange har hatt for lavt skattenivå, og det har gått dårlig, mener han.

Les også: Europa og USA må skjerpe seg

IMF nedjusterer

IMF regner nå med at verdens samlede produksjon bare kommer til å øke med 4,0 prosent både i år og neste år. Det er en nedjustering på henholdsvis 0,3 og 0,5 prosentpoeng.

Veksten i USA nedjusteres til 1,5 prosent i år, mens den i EU reduseres til 1,6 prosent i år. For Hellas mener IMF at gjelden vil øke til 189 prosent av BNP neste år, det er langt høyere enn prognosen fra juni, som lød på 172 prosent.

Grekernes gjeld er hovedspørsmålet i forhandlingene med IMF og EU om nye kriselån.

Kreditorene krever at Hellas gjennomfører harde nedskjæringer og ikke misligholder gjelda.

Les også: Europa kan få nødhjelp fra India og Kina

Forhandlinger

Hellas' finansminister Evangelos Venizelos har denne uka samtaler med den såkalte troikaen – EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB) – om ny krisepakke. I løpet av konferansen har IMF tegnet opp hvilke skritt Hellas må ta for å få tilgang på avdraget på 8 milliarder euro de desperat trenger for å betale lønninger og pensjoner neste måned.

Det vil trengs ytterligere nedskjæringer og innsparingstiltak for å redusere det enorme budsjettunderskuddet til et håndterlig nivå, sier IMFs representant Bob Traa.

Samtidig som offentlig sektor reduseres, må skatteinntektene økes, mener han.

Traa innrømmer at krisetiltakene ikke har støtte i folkeopinionen, og han gjorde det klart at kreditorene vil gi Hellas tid til å omstrukturere.

Uro i Italia

Samtidig øker også uroen i Italia. Statsminister Silvio Berlusconi raser mot nedgraderingen av Italias statsgjeld, som han mener er grunnløs.

Den italienske regjeringen har forsøkt å berolige markedet ved å legge fram en innsparingspakke som har som formål å oppnå balanse i budsjettet innen 2013. Men tirsdag nedgraderte altså Standard & Poor's Italias statsgjeld fra kategorien fra A+/A+ til A/A-1. Det øker krisen i eurosonen. Investorenes frykt for Italia er mye større enn for Hellas. EU har nemlig ikke store nok krisefond til å redde Italia dersom renten stiger så mye at landet ikke klarer betjene lånene sine.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden