Politiet reagerer på Utøya-kritikk

Politistasjonsjef Kjell Magne Tvenge ved Hønefoss politistasjon reagerer sterkt på ABC Nyheters oppslag tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
Politistasjonsjef Kjell Magne Tvenge ved Hønefoss politistasjon reagerer sterkt på ABC Nyheters oppslag tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

Politiet i Hønefoss sier at de ikke kjenner seg igjen i ABC Nyheters skildring av politiets innsats under Utøya-massakren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Som sjef reagerer jeg reagerer jeg særlig sterkt på hvordan de to tjenestemennene blir beskrevet i media. La det bare være helt klart, jeg har full tillit til at de to tjenestemennene gjorde absolutt alt de kunne for å redde og beskytte liv i den svært kaotiske situasjonen de var i, sier politistasjonsjef Kjell Magne Tvenge ved Hønefoss politistasjon i en pressemelding.

ABC Nyheter skrev tirsdag ettermiddag at politiets egne rapporter og vitneavhør forteller at politimenn sto fullt bevæpnet med hjelmer og skuddsikre vester på land mens de beordret sivile med båter ut i skuddlinja på Tyrifjorden for å redde flyktende ungdommer fra Utøya den 22. juli.

- Politimannen ba oss om å få tak i alt av kjentfolk med båter og komme oss ut på fjorden for å hente folk, sier Christer Lillestrøm (21), som sammen med sin bestefar flere ganger dro ut på Tyrifjorden for å redde mennesker på flukt.

Les også: Beordret sivile i skuddlinja

En politibetjent skrev i sin egenrapport datert 22. august at han ikke vurderte å ta seg over til øya.

Nå mener stasjonssjefen at ABC Nyheter kommer med urettferdige spekulasjoner.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i ABC Nyheters skildring av det som skjedde da de to første polititjenestemennene kom til Utøya-kaien den 22. juli, sier Tvenge i pressemeldingen.

Han vil ikke gå inn på detaljene i saken.

– Det sier seg selv at politiet ikke kan gå inn i en diskusjon med vitner i media på denne måten. I stedet skal vi legge til rette for en ryddig evaluering, som blant annet vil gjøre rede for hva som skjedde i timene etter angrepet, sier Tvenge.

- Vi ønsker foreløpig ikke å gå inn i detaljene rundt dette, da de fremdeles er gjenstand for evaluering, sier informasjonssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, Lars Magne Hovtun til ABC Nyheter klokken 22 tirsdag kveld.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden