Kampene skjerpes i Jemen – minst ti drept

Demonstranter i Sana bærer en såret kamerat under sammenstøtene i byen mandag. Over 60 mennesker skal være drept i Sana siden søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX
Demonstranter i Sana bærer en såret kamerat under sammenstøtene i byen mandag. Over 60 mennesker skal være drept i Sana siden søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX

I tre dager har kampene rast i Jemens hovedstad Sana. Tilhengere og fiender av landets president kjemper mot hverandre i det som ligner stadig mer på en borgerkrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden søndag har konflikten krevd minst 76 liv, og 23 av dem ble drept tirsdag. Blant ofrene var to sivile som ble drept da raketter slo ned ved en leir med demonstranter før daggry tirsdag.

– Rakettene traff noen menn som gikk utenfor, forbi et marked. Jeg har to døde, forteller legen Mohammed al-Qubati, som leder et feltsykehus i nærheten av leiren.

Les også: Politiet åpnet ild mot demonstranter

Desertører

Konflikten i Jemen begynte allerede i januar, da fredelige demonstranter samlet seg for å kreve slutt på presidentens 33 år lange styre.

Etter hvert har situasjonen utviklet seg til et væpnet oppgjør mellom noen av landets mektigste familier.

Før soloppgang tirsdag ble det hørt både maskingeværild og granateksplosjoner. Det ble meldt om sammenstøt mellom regjeringssoldater og styrker som har desertert og sluttet seg til opposisjonen. Fire av dem som ble drept tirsdag, skal ha vært desertører.

Utover ettermiddagen stilnet kampene, og tirsdag kveld kunngjorde forsvarsdepartementet at landets visepresident ber om våpenhvile i hovedstaden.

Les også: Kraftige eksplosjoner i Aden

Delt by

Hovedstaden Sana er nå delt i to. I den ene delen er det regjeringssoldater som har kontroll, i den andre er det styrker som støtter opposisjonen.

De siste kampene ble utløst av at president Ali Abdullah Saleh nektet å godta en plan for maktoverføring. Planen var forhandlet fram av representanter for regjeringen og opposisjonen. Saleh selv har oppholdt seg i Saudi-Arabia siden han ble skadd i et angrep i juni, men han har ennå ikke gitt opp håpet om å vende hjem.En ikke navngitt diplomat sier til Reuters at ingenting tyder på at konflikten vil ta slutt med det første, selv om det pågår fredsforhandlinger.

Les flere nyheter

Personvernpolicy