«Hysj-lov» opphevet i USA

LOV OPPHEVET: Josh Seefried (25) jobber i det amerikanske luftforsvaret. Nå kan han for første gang være åpen om sin homofile legning. Foto: Scanpix
LOV OPPHEVET: Josh Seefried (25) jobber i det amerikanske luftforsvaret. Nå kan han for første gang være åpen om sin homofile legning. Foto: Scanpix

Josh Seefried (25) i det amerikanske forsvaret kan endelig stå frem som homofil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lov som forbyr åpen homoseksualitet i det amerikanske militæret, er opphevet etter nesten 20 år. Hittil har det vært forbudt for åpne homofile menn og kvinner å tjenestegjøre for landet sitt.

«Don't ask, don't tell»-bestemmelsen, som ble innført av Clinton-administrasjonen i 1993, gikk ut på at det var greit å være homofil så lenge man ikke åpent erkjente sin seksuelle legning, og at sjefene heller ikke spurte.

President Barack Obama skrev under på opphevelsen av denne hysj-loven i desember i fjor, og i dag trådte den i kraft.

Kom ut av skapet

Dermed kunne J.D. Smith, en advokat som har kjempet for de homofiles rettigheter, for første gang droppe pseudonymet og avsløre sitt egentlige navn. Josh Seefried (25) er homofil og tjenestegjør i det amerikanske luftforsvaret.

- Jeg hadde alltid følelsen av at jeg løy til dem og at jeg ikke kunne være en del av den militære familien, sier Seefried til The New York Times.

Løytnanten har lenge arbeidet for å få slutt på hemmeliggjøringen i forsvaret, og samlet 4000 medlemmer i bevegelse som forsøkte å legge press på myndighetene.

- Jeg føler jeg kan bli kjent med folket mitt igjen. Når jeg går på et juleselskap, kan jeg faktisk ha med personen jeg er i et forhold med. Det er en stor lettelse, sier han.

Les også: Homser møter stadig mer toleranse

Skal feire i dag

I dag planlegger organisasjoner for homofiles rettigheter markeringer over hele landet for å markere den historiske lovendringen. Flere mener endringen kommer i seneste laget.

- Vår nasjon vil endelig lukke døren for grunnleggende urettferdighet for homofile og lesbiske, og faktisk bekrefte likhet for alle amerikanere, sier Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantenes hus til nyhetsbyrået AP.

Men ikke alle er like glade for den åpne linja, og noen mener lovendringen kan undergrave orden og disiplin.

Pentagon sier de har forbredt seg på overgangen. Talsmann for Pentagon, George Little, fortalte pressen mandag at 97 prosent av militæret i USA har gjennomført trening om den nye bestemmelsen.

Militæret har tatt imot søknader fra åpne homofile de siste ukene, og vil begynne behandlingen nå som den nye loven er iverksatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden