Delfiner i Australia viste seg å være ny art

Bilde av en delfin ved Philip Bay i Melbourne.
Bilde av en delfin ved Philip Bay i Melbourne.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske delfiner har så betydelige forskjeller fra vanlige at de sannsynligvis er en ny art.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere beviser for at en flokk på rundt 150 delfiner i sør-Australia, representerer en ny art. Oppdagelsene fra mitokondriell DNA-analyse, har funnet betydelige evolusjonære forskjeller, i dyrene som tidligere ble regnet som «vanlige» delfiner.

I forskningsrapporten fra universitetet Monash, i byen Melbourne, ledet av Kate Charlton-Robb, tildeler hun delfinene et nytt artsnavn: Tursiops Australis.

Den har blant annet forskjeller på skallen, fra de tidligere kjente artene; tursiops truncatus, og tursiops aduncus. Lettere kjent som «flasketutdelfiner».

Finnen til de australske delfinene er mer krummet, snuta er kortere og og delfinene har en fargeblanding, bestående av mørkegrå, lysegrå og hvit, skriver National Geographic.

Kun to flokker av disse delfinene er kjent. En ved Port Phillip Bay, og en annen gruppe i Gippsland Lakes, utenfor staten Victoria. Men de er ikke formelt anerkjent som en ny art enda. Det er viktig å få gjort, ifølge forskerne, for å liste arten opp i bevaringslisten til Australia. Slik at delfinene overlever.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En delfinart som nylig ble utryddet, var ferskvannsdelfinen «baiji» fra elven Yangtze i Kina. Etter seks ukers leting i 2006, ble den konkludert med å være utryddet. Det til tross for at et stort hvitt dyr, ble filmet i elven, året etterpå. Men ett overlevende individ i høy alder var ikke nok til å «gjenopplive» en utryddet art ifølge det kinesiske forskningsinstituttet Sinica.

Les også: Delfin ved Aker Brygge