Stopp for global EØS-avtale:Erklærte WTO-runden død

For omfattende: - Det var feil å legge opp til enighet på alle 20 områder samtidig. Ministermøtet i desember må vurdere om man skal legge opp til forhandlinger på ett og ett område, varsler Pascal Lamy. Foto: Thomas Vermes
For omfattende: - Det var feil å legge opp til enighet på alle 20 områder samtidig. Ministermøtet i desember må vurdere om man skal legge opp til forhandlinger på ett og ett område, varsler Pascal Lamy. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ti års forgjeves forhandlinger erklærte WTO-generaldirektør Pascal Lamy i dag at det er full stopp i den såkalte Doha-runden. Og kom med sin plan B.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste.

I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

GENÈVE, SVEITS (ABC NYHETER): - Vi har forhandlet i ti år om handelsliberalisering på 20 områder. Det har gått langsomt. Men nå er situasjonen annerledes. Det er full stopp.

Slik oppsummerte toppsjefen i Verdens handelsorganisasjon (WTO), Pascal Lamy, det mange har ant:

Det som skulle bli en omfattende ny EØS-liknende avtale, kommer rett og slett ikke i mål.

Men på WTOs offentlige forum-konferanse som pågår i tre dager med 1500 deltakere, kom Lamy med viktige signaler om en mulig vei videre for likevel å liberalisere verdenshandelen.

Vil ta én ting av gangen

- En mulighet WTO-medlemsland nå må vurdere, er om det har vært for ambisiøst å forhandle så mange som 20 ulike temaer i én pakke, sier Lamy.

- Prosedyren i Doha-runden har vært at ingenting er avtalt før det er enighet på alle områdene samtidig.

Les også: Retrett på retrett i WTO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Spørsmålet er om vi i stedet for å putte 20 saker i kurven, skal se på ett og ett tema av gangen, sier WTO-sjefen.

- Dette kan være svaret. Men da må WTOs medlemmer bli enige om at dette er en farbar vei, sier Lamy, som ser én begrensning:

- WTO-avtaler må ratifiseres i parlamenter. Og parlamenter vil ikke forholde seg til en bit nå, en annen bit da. Det kan vi ordne ved å bli enige tema for tema, og så framlegge flere avtaler samtidig for ratifikasjon for parlamentene.

Les også: Krever skatt på matspekulantene.

Kommer på bordet i desember

I midten av desember skal WTO avholde et ministermøte, noe som skjer annet hvert år. Med stillstanden i Doharunden, har mange spurt seg selv hva vitsen er med det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med de nye signalene kan det kommende ministermøtet bli viktigere enn man hadde trodd.

- Hva er utsiktene til at ministermøtet vil diskutere og vedta å gå bort fra en helhetlig pakke, og forhandle mer bitvis?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er overbevist om at møtet vil vurdere hvorvidt det å se på avtalene én for én er en passende vei ut av uføret, sier Lamy til ABC Nyheter.

Han påpeker at en paragraf i mandatet for Doharunden gir en åpning for det. Den omtaler muligheten for "tidlig innhøsting" på områder der det kommer til enighet.

Vil ikke unnfange baby

Lamy ble utfordret på hva hans anbefaling er.

- Som generaldirektør i WTO har jeg ingen strategi. WTO er en medlemsdrevet organisasjon, sa han – og utløste latter.

- Min rolle er å være jordmor. Jeg føler ansvar for fødselen, men ikke for unnfangelse av babyen! sier Pascal Lamy.

- Hvis jeg hadde en strategi, er det verste jeg kunne gjøre, å fortelle om den, legger han til.

Strandet på industritoll

En ny WTO-avtale vil i tillegg til friere konkurranse på verdensmarkedet av alskens varer og tjenester, ha store virkninger innenriks i alle WTOs 153 medlemsland, inkludert Norge, slik vi har opplevd med EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruket i Norge er blant dem som kan trekke et lettelsens sukk ved det som nå har skjedd.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som ved flere anledninger har bistått Lamy tett i løpet av forhandlingene, har bekreftet at en landbruks-avtale i Doha-runden ville virke negativt for norsk landbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så skulle Norge høste gevinster på andre områder, som bedre markedsadgang for eksport av industrivarer og fisk.

Landbruk har vært mye omtalt i de fastlåste Doha-forhandlingene til WTO. Men nå slår Lamy fast at det ikke var landbruk det strandet på:

- Den verste hindringen nå er i diskusjonene om å redusere toll på industrivarer. Det er på dette området alt annet blir blokkert, sier han.

USA mot Kina

Mens hjemlige WTO-debattanter har sett norsk landbruk som et hinder for en WTO-avtale, er perspektivet helt annerledes i WTO-hovedkvarteret i Genève:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Motsetningene mellom Kina og USA er en viktig årsak til stillstanden i Doha-runden, sier Pascal Lamy.

- Ikke minst fordi handelspolitikk er innenrikspolitikk, sier WTO-direktøren.

- Det er et faktum at hvis du sitter i politbyrået i det kinesiske systemet, er det ikke lett å gjøre noe hyggelig mot USA. Mens innenriksmarkedet i USA har et kinesisk problem, legger han til.

Les flere nyheter her.