Siamesiske tvillinger skilt i historisk operasjon

OVERLEVDE ALLE ODDS: De siamesiske tvillingene Rital og Ritag Gaboura ble født med hodene vokst sammen. Etter en vellykket operasjon kan de nå se frem til separate liv. Foto: Scanpix
OVERLEVDE ALLE ODDS: De siamesiske tvillingene Rital og Ritag Gaboura ble født med hodene vokst sammen. Etter en vellykket operasjon kan de nå se frem til separate liv. Foto: Scanpix

Søstrene Rital og Ritag Gaboura hadde bare én til ti millioner sjanse til å overleve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sudanesiske tvillingsøstrene Rital og Ritag Gaboura ble født med hodene vokst sammen 22. september i fjor. Snart ett år etter at de kom til verden, har legene nå klart å skille dem fra hverandre.

Siamesiske tvillinger som er vokst sammen i hodet, har bare én til ti millioner sjanse for å overleve spedbarnsalderen, skriver Daily Mail. Legene slo dermed alle odds, og operasjonen betegnes som historisk.

Leger jobbet gratis

De komplekse operasjonene ble utført ved Londons Great Ormond Street Hospital i London. Jentene ble skilt over fire etapper. To innledende operasjoner fant sted i mai, én i juli, før den endelige separasjonen ble gjennomført 15. august.

Familien har fått hjelp av organisasjonen Facing the World, som har organisert og betalt for operasjonene. I tillegg har mange leger jobbet gratis.

- Vi takker alle leger som meldte seg frivillig, og Facing the World som organiserte og betalte for operasjonen. Vi føler oss veldig heldige over at jentene har fått operasjonene de hadde bruk for, sier foreldrene i en uttalelse.

Kan reise hjem til Sudan

Jentene led av den sjeldne tilstanden craniopagus, og sjefskirurg David Dunaway forteller at prosessen med å skille dem fra hverandre var svært krevende.

– Sjansen for at tvillinger med denne tilstanden skal overleve er ekstremt liten. Oppgaven med å skille dem bød på talløse utfordringer, sier Dunway, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det var blant annet store fare for at barna kunne utvikle hjerneskader underveis i operasjonene. Til slutt kunne imidlertid legene slå fast at operasjonene var vellykket.

Barnas foreldre, Abdelmajeed (31) og Enas (27) Gaboura, arbeider begge som leger i hjemladet Sudan. Om kort tid kan de ta barna med seg hjem.

- Vi er veldig takknemlige for å kunne se frem til å reise hjem med to separate, friske jenter, sier foreldrene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy