Kviser gir selvmordstanker

Mye kviser i ungdommen kan få konsekvenser også senere i livet, ifølge forsker Jon Anders Halvorsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Mye kviser i ungdommen kan få konsekvenser også senere i livet, ifølge forsker Jon Anders Halvorsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Depresjoner og selvmordstanker er dobbelt så vanlig blant unge med mye kviser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kviser
  • Kviser, med det medisinske navnet acne vulgaris, er en sykdom i talgkjertlene.
  • 80 prosent av norske tenåringer er rammet.
  • Kvisene kommer gjerne med puberteten og skyldes at talgkjertelproduksjonen går opp som følge av hormonelle endringer. Jenter har mest kviser i 16-års alderen, mens gutter er mest plaget rundt 18 år.
  • Kan være arvelig.

    Les mer på Norsk Helsinformatikk eller på Lommelegen

Det viser en undersøkelse som er utført blant nesten 4000 ungdommer i Oslo. 15 prosent av de spurte 18-åringene hadde alvorlig grad av kviser, det vil si en tilstand som kan gi arr i ansiktet.

Studien viser også at en god del av disse ungdommene sliter sosialt. Ungdommer med mye kviser har mindre kontakt med venner, trives dårligere på skolen og har i mindre grad intime relasjoner enn jevnaldrende.

- Vi forventet å finne sammenheng mellom alvorlige psykiske problemer, som er vist i mindre studier tidligere. Men vi fant også en sammenheng mellom alvorlige kviser og sosiale problemer. Det var overraskende, sier forsker Jon Anders Halvorsen, som ledet studien, til ABC Nyheter.

Han arbeider med Hudavdelingen på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

- Må ta kviser mer alvorlig

Halvorsen understreker at det er mange årsaker til psykiske plager hos ungdom.

- Kviser er nok ikke den viktigste. Men samtidig er det veldig synlig i ansiktet, og oppleves ubehagelig, selv om det er vanlig. På den måten er det ikke så rart at det påvirker livet til mange ungdommer, sier Halvorsen.

Han mener at alvorlige kviseproblemer underbehandles og at tilstanden bør tas mer alvorlig.

- Både denne undersøkelsen og min erfaring som hudlege, peker i retning av at en del ungdommer kommer for sent til behandling. Alvorlige kviser kan bli bagatellisert fordi man tenker at det er en naturlig del av ungdomstiden og at det er umulig å behandle. Men det finnes faktisk behandling som kan redusere kviseproblemer i stor grad, sier Halvorsen.

1 av 7 ungdommer i Oslo har alvorlige kviseproblemer, ifølge undersøkelsen. Foto: Wikimedia Commons1 av 7 ungdommer i Oslo har alvorlige kviseproblemer, ifølge undersøkelsen. Foto: Wikimedia Commons

Påvirker resten av livet

Han viser til at sykdommer i ungdomstiden lett kan få konsekvenser for resten av livet.

- Med mye akne kan unge få arr i ansiktet og øvre del av kroppen som de plages med resten av livet.

Ungdommer med kviser, som ikke blir rammet av depresjoner eller selvmordstanker, kan slite med nedstemthet.

- Har man det ikke så bra og gjør det ikke så bra på skolen, kan man også gjøre valg, for eksempel yrkesvalg – som man kanskje hadde gjort annerledes hvis man hadde hatt det bedre.

Han mener at både leger, helsesøstre og foreldre i større grad bør være oppmerksom på å hjelpe ungdommene med å få bukt med problemet.

- Det kan godt hende at de ikke hjelper ungdommen nok. For noen ungdommer kan det også være en terskel å gå til lege fordi man selv må betale egenandel for konsultasjon, påpeker hudlegen.

Kosthold betyr lite

- Er det noe man kan gjøre selv?

- Det finnes reseptfrie preparater på apoteket som kan ha god effekt hvis man bruker de riktig og er tålmodig i bruken. Hvis ikke de har effekt, bør man søke legehjelp.

Forskerne har ikke funnet noen klar sammenheng mellom kosthold og kviser.

- De fleste studier peker i retning av at det kan bety litt, men ikke mye. Hos de aller fleste vil dermed en omlegging av kostholdet ikke føre til at kvisene forsvinner.

I undersøkelsen fant de likevel at jenter som ikke spiser grønnsaker daglig, har 40 prosent høyere forekomst av akne. Hos gutter fant forskerne en svak sammenheng mellom kviser og høyt inntak av potetgull og sjokolade.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden