WTO-diskusjon:Krever skatt på mat-spekulantene

Ny trussel mot matsikkerheten til fattige som i Niger (bildet): - Finansspekulantenes overgang til matmarkedene kan ramme de aller mest utsatte, advarer president Mahamadou Issoufou. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Reuters.
Ny trussel mot matsikkerheten til fattige som i Niger (bildet): - Finansspekulantenes overgang til matmarkedene kan ramme de aller mest utsatte, advarer president Mahamadou Issoufou. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lutfattige tuareger i Niger lider under matpris-sjokk som følge av pengeflytternes spekulasjon globalt. President Mahamadou Issoufou krever skatt på finanstransaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste.

I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

GENÈVE, SVEITS (ABC NYHETER): Finansspekulantenes inntog på verdensmarkedet for landbruksvarer har gjort vondt verre for den milliarden av verdens befolkning som sulter.

Det slår president Mahamadou Issoufou i det luftattige afrikanske landet Niger fast.

Det skjer under en tredagers konferanse med 1500 deltakere i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Konferansen skal diskutere utveier for å komme unna krisen som er oppstått i WTO-forhandlingene.

Her er spørsmålet om tilgangen til mat, matsikkerhet, ett av hovedtemaene.

Da ble fokuset utvidet fra det ene WTO vanligvis er opptatt av, nemlig friere og friere handel.

Les også: Retrett på retrett i WTO.

Vil dempe spekulantene

- Jeg støtter den franske president Sarkozys forslag om en finansskatt som så kan finansiere utviklingsprosjekter, erklærte Issoufou som ett virkemiddel for å dempe prissvingninger på mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har finansspekulanter som en helt ny trend kastet seg inn med kortsiktig spekulasjon i de internasjonale råvaremarkedene for landbruksprodukter.

Internasjonalt er det uenighet om denne nye finansspekulasjonen har ført til økte matpriser eller ikke.

At finansspekulantene har utløst større svingninger - og dermed pris-topper - er det større enighet om.

Les også: Erklærte Doha-runden død.

Importerer dyrere mat

- Vi importerer 300.000 tonn korn hvert år. Og økende priser har utløst opptøyer i Niger. Siden valutakursene har blitt så svingende, er situasjonen blitt svært ustabil, sier president Issoufou.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han leder et land som etter den såkalte Human Development Index er verdens tredje elendigste å leve i.

Han forklarer at finansaktørene inngår kontrakter som sikrer mot valutasvingninger. Dette har skapt et sekundærmarked, derivatmarkeder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der fører spekulasjon til økte priser på korn. Dette må WTO også se på, appellerer han.

Brygger opp foran ministermøte

Utløser uro: - Derivatmarkedene på landbruksvarer har rammet oss med høyere kornpriser, sier president Mahamadou Issoufou. Foto: Thomas VermesUtløser uro: - Derivatmarkedene på landbruksvarer har rammet oss med høyere kornpriser, sier president Mahamadou Issoufou. Foto: Thomas Vermes

- Hvis aktører kan skifte fra ris til olje, eller fra eiendom til hvete, kan det skape ustabilitet.

Det framholder WTOs generaldirektør Pascal Lamy, som nå virker resignert på å få Doha-forhandlingsrunden i mål med det første.

- Finansmarkedene er opp til Det internasjonale valutafondet IMF å håndtere, men også jeg vil ha et blikk på det, legger han til.

I midten av desember skal WTO avholde sitt ministermøte, som finner sted annet hvert år. Da ser det ut til at finansregulering av verdens landbruksmarkeder blir et tema.

G20-initiativ mot desember

Da gruppa av verdens mektigste land, G20, under Frankrikes ledelse for første gang samlet landbruksministrene til møte, var matsikkerhet og prissvingninger ett av de viktigste temaene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De vedtok blant annet å sende stafettpinngen til WTOs kommende ministermøte.

Resolusjonen går inn for en egen resolusjon på WTOs ministerkonferanse om at hver enkelt medlemsstat har ansvaret for å sikre matsikkerheten til sin egen befolkning.

G20-ministrene gikk også inn for å redusere virkningene av prissvingninger for de mest utsatte. Blant annet skal det opprettes nødlagre av mat.

Les også: Støre vil til G20, Borten Moe sa nei takk.

Vil bedre overvåkingen

Endelig sendte landbruksministrene et politisk budskap til finansministre og sentralbanksjefer om å bedre reguleringen og overvåkingen av landbrukets finansmarkeder.

Et forslag om dette skal vurderes av finansministrene på G20-møtet 23. oktober

Les også: Norges oljeparadoks i WTO og EØS.

Les flere nyheter her.