Hevder journalister presser fengselsansatte

Ansatte ved Ila landsfengsel opplever at journalister presser dem for å få informasjon om Anders Behring Breivik. Her fraktes den terrorsiktede tilbake til fengselet etter en rettsmøte tidligere. (Foto: Scanpix).
Ansatte ved Ila landsfengsel opplever at journalister presser dem for å få informasjon om Anders Behring Breivik. Her fraktes den terrorsiktede tilbake til fengselet etter en rettsmøte tidligere. (Foto: Scanpix).

Journalister som higer etter informasjon om den terrorsiktede etter 22. juli, fotograferer fengselsansatte, noterer bilskilt og presser dem for informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund ved Ila fengsel og forvaringsanstalt i østre Bærum opplever tjenestemenn journalistenes oppførsel som veldig ubehagelig, skriver Aftenposten.

– Det oppleves som veldig ubehagelig at ansatte ikke kan kunne kjøre til og fra jobb uten å bli registrert og kartlagt.

- At tjenestemenn i fengselet presses og lokkes til å bryte taushetsplikten og dermed begå straffbare handlinger, er sterkt kritikkverdig, sier Jan Arve Blom som er tillitsvalgt i forbundet til avisa.

Både ledelsen og de ansattes tillitsvalgte frykter at pågangen fra journalister skal fortsette. Ifølge avisa er tjenestemenn blitt ringt opp hjemme.

En fengselsbetjent ble flere ganger oppringt fra et ukjent, svensk telefonnummer. Mannen fortalte at han jobbet for en svensk løssalgsavis og at han var ute etter informasjon om den terrorsiktede. Journalisten hadde notert seg registreringsnummeret på bilen betjenten hadde kjørt til og fra jobb, men bilen tilhører betjentens bestemor.

– Jeg har snakket med din «jättetrevliga» bestemor og fått navn og telefonnummer av henne, fortalte mannen og forsøkte gang på gang å få fengselsbetjenten til å fortelle om den siktede. Etter å ha blitt avvist flere ganger sa journalisten at da ville han ringe tilbake til bestemora.

Les flere nyheter

Vi har for tiden problem med kommentarfeltet vårt her hos ABC Nyheter. Vi jobber med å få det på plass igjen og håper på deres tålmodighet så lenge.

Personvernpolicy