Politiet får fortsette rettsstridig avlytting

Advokat Harald Stabell reagerer på at avlytting skjer uten at noen etterprøver lovligheten. (Foto: Scanpix).
Advokat Harald Stabell reagerer på at avlytting skjer uten at noen etterprøver lovligheten. (Foto: Scanpix).

Selv om Justisdepartementet siden 2009 har visst at politiet avlytter telefoner uten lov, fortsetter praksisen selv om den er rettsstridig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sine to siste årsrapporter advarer Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll mot lovstridig avlyttingspraksis i politiet. Selv om domstolene skal være garantisten for at rettssikkerheten blir ivaretatt, igangsetter politiet avlytting av telefoner og romavlytting på egen hånd i såkalte nødrettssituasjoner. Avlyttingen skjer uten at domstolene får muligheten til å kontrollere lovligheten, verken før, under eller etter avlyttingen.

Advokat Harald Stabell reagerer sterkt på at avlytting skjer uten at noen etterprøver lovligheten, skriver Dagsavisen.

– Etter min mening påpekes her et klart rettssikkerhetsproblem som politiske myndigheter må gripe fatt i. Jeg vil kalle det sterkt kritikkverdig hvis justisdepartementet ikke har reagert og fulgt opp kontrollutvalgets alvorlige konklusjon om at politiet bedriver rettsstridig avlytting utenfor domstolskontroll, sier den profilerte advokaten.

Høyres justispolitiske talsmann og medlem av Stortingets justiskomité, André Oktay Dahl, krever at regjeringen får en slutt på avlyttingen.

Riksadvokaten, som er ansvarlig for politiets etterforskningspraksis, forsvarer på sin side avlyttingen og bestrider kontrollutvalgets konklusjon om at den er lovstridig.

Les flere nyheter

Vi har for tiden problem med kommentarfeltet vårt her hos ABC Nyheter. Vi jobber med å få det på plass igjen og håper på deres tålmodighet så lenge.

Personvernpolicy