Er redd demokratier ikke løser klimakrisen

Kina mer effektiv klima-løser? Erik Solheim ser utfordringer både for SV og demokratiet. Foto: Scanpix.
Kina mer effektiv klima-løser? Erik Solheim ser utfordringer både for SV og demokratiet. Foto: Scanpix.

Erik Solheim ser det som en utfordring at Kina ser ut til å være mer effektive til å løse klima- og finanskrise, enn demokratiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Demokratiet må vise sin styrke, ikke bare moralsk, men må også være mer effektivt til å løse de viktigste utfordringene i vår tid, klimakrisen og finanskrisen.

Det sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) idet FNs generalforsamling åpner sin sesjon i New York - og SV starter prosessen med å finne en vei videre etter valgnederlaget.

- Manglende evne

- En fundamental del av bakteppet for FN-generalforsamlingen er USAs manglende evne til å ta tak i to kriser: Klima og økonomi. Samtidig skjer det stor maktforskyvning fra USA og Europa til Kina og Brasil.

Det sa Solheim da han og utenriksminister Jonas Gahr Støre tidligere denne uken orienterte pressen om viktige saker foran årets FN-generalforsamling.

Ikke nok med moral

- Demokratiet har vunnet den moralske seieren i verden. Selv Saddam avholdt valg, sier Solheim og legger til:

- Men for menneskene er det jo viktig om et system løser de viktigste problemene i samtida, klima og økonomi.

- For mange virker det som at Kina mer effektivt tar tak i begge to. Da er vår samfunnsmodell i en utfordring, sier Erik Solheim.

- For Kina er nasjonal suverenitet en langt sterkere faktor enn for Europa. Det interessante med Kina er at deres vilje og evne til å gjennomføre klimatiltak hjemme, er mye større enn å forplikte seg til klimatiltak i internasjonale avtaler.

Umulig i demokratier?

Det er vel 20 år siden filosofiprofessor Arild Haaland ved Universitetet i Bergen erklærte at de store miljøspørsmålene ikke kan løses i et demokrati, fordi politikerne i så fall ikke vil bli gjenvalgt.

- Er du sikker på at Haaland ikke har rett, ikke minst når vi ser hvordan det gikk med SV nå, og en av forklaringene på SVs lave oppslutning er at miljø ikke står på dagsorden i velgernes bevissthet?

- Det er ingen tvil om at SV har en stor utfordring i å få folk til å si wow, dette er det partiet vi har tillit til i miljøpolitikken. Folk stemmer heller ut fra skattepolitikk, Aps evne til å gjennomføre og så videre, sier Solheim til ABC Nyheter.

Les alt om klimastriden i ABC Nyheter.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden